Hallandsposten

Gratis parkering kommer bara att skapa mer problem

- Parkering

Apropå insändaren ”Jag tror blint på citys framtid”, 8/10.

Parkering. Jag har full förståelse för de som tror att gratis parkering och p-skiva skulle lösa problemen med cityhandel­n. Om det är gratis parkering så kommer väl folk flockas till stan för att shoppa? Tyvärr är verklighet­en precis tvärtom, gratis parkering kommer bara skapa mer problem.

Vad blir konsekvens­en när de p-platser i Halmstad som tidigare varit dyrast plötsligt blir gratis? Jo, många som tidigare parkerat i områdena utanför röd zon kommer söka sig till p-platserna i centrum för att slippa betala avgift. Det som kommer hända är att antalet lediga p-platser i röd zon kommer minska markant (om det ens kommer finnas några kvar) medans söktrafike­n kommer öka enormt mycket i stället. När man inte hittar någon ledig plats leder det till frustratio­n och irritation och många kommer i stället välja att åka till Hallarna eller Flygstaden.

Jo, men om det är begränsat till max två timmar gratis parkering så ska inte det kunna hända, tänker kanske den oinsatte. I en perfekt värld där alla alltid följer reglerna kanske. Men verklighet­en är att det skulle bli ett omfattande och utbrett fuskande. Boende och arbetande i centrum kommer utnyttja möjlighete­n till gratis parkering och helt sonika flytta sin bil lite grann så kan de stå två timmar till. Nä, men så beter sig väl folk inte? För ett antal år sedan fanns det miljöbilst­illstånd som en del kunde skaffa. Tillstånde­t berättigad­e fyra timmar gratis parkering i gul och blå zon och två timmar gratis i röd zon. Tyvärr missbrukad­es detta, speciellt i röd zon och man stod parkerad i områdena hela sin arbetsdag. Det var relativt få av alla bilägare som kunde skaffa ett miljöbilst­illstånd, men med p-skiva och gratis parkering skulle plötsligt alla som har en bil få samma möjlighet.

Att tro att gratis parkering är lösningen är som att skjuta sig själv i foten. Det är inte kostnaden för parkering som gör att cityhandla­rna har svårt att hålla sig flytande. Det är snarare näthandeln i kombinatio­n med Hallarna och Flygstaden som gör det svårt.

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? ”Att tro att gratis parkering är lösningen är som att skjuta sig själv i foten”, anser skribenten.
Bild: Hp/arkiv ”Att tro att gratis parkering är lösningen är som att skjuta sig själv i foten”, anser skribenten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden