Hallandsposten

Ny förening vill skapa gemenskap i Halmstad

Halmstad: Två kvinnor som med fast beslutsamh­et har bestämt sig för att skapa en gemenskap i hela Halmstad. Under Bomässan i dag presentera­r de föreningen för första gången.

- Jennifer Last jl@hallandspo­sten.se 010-471 51 77

Både Camilla Nordström och Angelica Emanuelsso­n har upplevt våld i nära relation. När de för ett år sedan träffades i ett projekt de båda deltog i, föddes därefter idén till att skapa Facebookgr­uppen Gemenskap tillsamman­s kvinnofrid.

– Vi har en grupp i cybervärld­en där vi hjälper varandra och vi växer hela tiden. Behovet finns verkligen, säger Angelica Emanuelsso­n.

Men gruppen på Facebook utvecklade­s snart till något mer. Det räckte inte där. I stället formades föreningen Gemenskap tillsamman­s. De vill med bland annat föreläsnin­gar och studiecirk­lar kväva utanförska­pet och de vill göra det ihop med hela Halmstad.

– Vi vill få bort utanförska­pet. Det dödar en människa. Det är personer med trasiga bakgrunder eller som sitter i en trasig situation. De hamnar utanför samhället och mellan stolarna. Det är där vi vill fånga upp dem, säger Camilla Nordström.

Dessutom vill de fungera som en hjälpande hand och vara ett aktivt stöd till våldsutsat­ta kvinnor och barn som behöver gå igenom rättegånga­r och polisförhö­r. Och planerna stannar inte av där. Så småningom vill de etablera en fritidsgår­d för gemenskap, en samlingspu­nkt som varenda en av Halmstadbo­rna ska kunna ta del av.

– Vi har erfarenhet­erna, kunskapern­a och ett väldigt bra kontaktnät. Med allt det kan vi vägleda, säger Emanuelsso­n.

– Det vi inte har är lokalen, en mötesplats. Det är nästa steg, säger Nordström.

Trots att de har synts på skärmarna ett tag, har de ännu inte tagit plats i det offentliga rummet. Under Bomässan i Halmstad arena i dag presentera­r de för första gången den nystartade föreningen, som blev godkänd hos Skatteverk­et i augusti. Allt arbete inom Gemenskap tillsamman­s sker ideellt och pengarna som samlas in i föreningen går direkt dit där behovet är som störst just då.

– Vi har både en konsult och en revisor och även den styrelsen som krävs, säger Nordström.

– Nu är vi på riktigt. Det är en lättnad. Jag är tacksam, nervös. Det är så många känslor, säger Emanuelsso­n.

Gemenskap tillsamman­s var på plats med personal på Halmstad arena redan under tisdagen. Bland dem fanns bland annat kvinnor som har varit utsatta för våld i nära relation och som med hjälp av Nordström och Emanuelsso­n har hittat ett forum där de får både hjälp och stöd.

– Vi vill vara en plattform som länkar samman. Alla ska kunna vara en del av Gemenskap tillsamman­s. Vi har 80 personer som på ett eller annat sätt är med på mässan i helgen. Det betyder så mycket att kunna göra projekt ihop, säger Nordström.

Det var Louice Tambour, som för första gången projektled­er Bomässan i Halmstad, som ville uppmärksam­ma Gemenskap tillsamman­s lokalt efter att ha sett en av Camilla Nordströms föreläsnin­gar.

Enligt Louice Tambour kommer det med största sannolikhe­t att bli ett utökat samarbete parterna emellan framöver.

– Det är ett så viktigt ämne så jag kände att jag ville gå in och hjälpa till. Det är ett initiativ från min sida som jag vill bygga vidare på och jag ser detta som början på någonting viktigt för både barn och vuxna, säger hon.

” Vi har erfarenhet­erna, kunskapern­a och ett väldigt bra kontaktnät. Med allt det kan vi vägleda.

Angelica Emanuelsso­n, en av grundarna till Gemenskap tillsamman­s

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Angelica Emanuelsso­n och Camilla Nordström är grundarna till den nya föreningen Gemenskap tillsamman­s.
Bild: Roger Larsson Angelica Emanuelsso­n och Camilla Nordström är grundarna till den nya föreningen Gemenskap tillsamman­s.
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Målet är att få bort utanförska­pet och att så småningom forma en mötesplats där alla är välkomna.
Bild: Roger Larsson Målet är att få bort utanförska­pet och att så småningom forma en mötesplats där alla är välkomna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden