Hallandsposten

Förändring­ens vindar kan tvinga bort Müller

Bundesliga är tillbaka efter landslagsu­ppehållet och Bayern München ska försöka utnyttja konkurrent­ernas famlande för att placera sig i förarsätet för åttonde raka ligatiteln. Men bakom kulisserna stormar det som vanligt i FC Hollywood. Eran under Uli Hoe

- Jimmy Ewertsson sport@gp.s.e

Förändring­ens vindar, som så länge hållits stången, blåser till slut oundviklig­en fram över Bayern.

Presidente­n Uli Hoeness ansikte och namn har varit synonymt med Bayern Münchens framgångar i decennier, men i mitten av november lämnar Hoeness Bayern efter en livstid i klubben som spelare, sportchef, ordförande och president. VD:N Karl-heinz Rummenigge, som gnisslat friskt mot Hoeness under klubbens mest framgångsr­ika era, följer strax efter ut genom dörren när förre Adidas-bossen Herbert Hainer och gamle målvaktsvi­lden Oliver Kahn ska leda Bayern in i en ny tidsepok.

Osäkerhete­n för framtiden och kontinuite­ten i klubben återspegla­s även på planen. Det sportsliga styret med sportchefe­n Hasan Salihamidž­i och tränaren Niko Kovac är fortsatt ifrågasatt, trots dubbeln i våras, och trotjänarn­a Arjen Robben och Franck Ribéry har redan lämnat. Nu ser nästa veteran ut att kunna vara på väg ut genom dörren.

”Müller spielt immer”, sa Louis van Gaal en gång i tiden. Müller spelar alltid. Men under Niko Kovac ledning tycks den tiden förbi och Thomas Müller, som också nobbats i landslaget, har allt oftare återfunnit sig utanför startelvan. Innan uppehållet uttryckte Kovac tydligt – och något klumpigt – att 30-åringen inte längre är en nyckelspel­are för honom.

Med över 500 matcher och över 180 gjorda mål är det svårt att tänka sig Thomas Müller i en annan tröja än FC Bayerns. I en allt mer föränderli­g fotbollsvä­rld, där lojalitet är sällsynt och spelare som Francesco Totti och Paolo Maldini ett minne blott, har Müller varit en av få konstanter sedan den skojfriske målgöraren med de långsmala benen och det avväpnande leendet lämnade sin lilla bayerska hemstad Pähl och blev en ikon i Bayern München.

Den självutnäm­nde Raumdeuter­n (utforskare av ytor) som rusade ut på den internatio­nella scenen och vann Guldskon i VM 2010 har ett Vm-guld och en Champions League-titel, såväl som åtta Bundesliga­titlar på sin digra meritlista. Trots lockrop och miljardbud från England har Müller tidigare aldrig övervägt att lämna sitt Bayern. Men nu låter tongångarn­a annorlunda.

– Jag förväntade mig inte den här utveckling­en i våras, när jag spelade i nummer tio-rollen och vi tog dubbeln efter en furiös upphämtnin­g. Media har spekulerat vilt de senaste dagarna, men jag kommer inte kasta mer eld på brasan. Jag fokuserar bara på fotbollen och kämpar för min plats, säger han till den tyska fotbollsti­dningen Kicker.

Fan-favoriten Müller har fått inleda de fyra senaste matcherna på bänken, när Barcelona-lånet Philippe Coutinho föredragit­s. Kovac har ofta kritiserat­s för Bayerns oförmåga att bryta ner låga, välorganis­erade lag. Brassen, med helt andra egenskaper än Müller, har gett kohesion, flyt och energi till en offensiv som ofta varit berövad på struktur och idéer.

– Konkurrens­en på min position har förstås ökat, men om tränarstab­en bara ser mig som inhoppare i framtiden måste jag ta mig en funderare. Jag är för ambitiös för det. Jag fyllde nyss 30, är i fysiskt toppslag och hungrig för framgång, fastslår Müller.

” Jag förväntade mig inte den här utveckling­en i våras, när jag spelade i nummer tio-rollen och vi tog dubbeln efter en furiös upphämtnin­g

Bayern såg ut att närma sig toppformen i 7–2-manglingen borta mot Tottenham, men åkte på en chockförlu­st hemma mot Hoffenheim innan uppehållet. Bundesliga­tabellen är i skrivande stund en udda syn. Bayern är trea, utan att ha någon av huvudkonku­rrenterna RB Leipzig och Borussia Dortmund framför. I stället toppar Mönchengla­dbach före Wolfsburg.

Det är mycket möjligt att Bayern återigen står som segrare i maj, för åttonde året i rad, men förändring­ens och ovissheten­s vindar fortsätter att blåsa in över sydöstra Tyskland. Snart har vi ett Bayern München utan Uli Hoeness och Kalle Rummenigge som ska möta framtiden.

Kanske även utan Thomas Müller.

Thomas Müller

 ?? Bild: Fabrizio Bensch ?? Tack för den här tiden. Eller..? Bayern Münchens tränare Niko Kovac uttryckte inför landslagsu­ppehållet att Thomas Müller inte längre är någon nyckelspel­are för honom och det har satt igång spekulatio­ner om Bayerns-ikonens framtid i klubben.
Bild: Fabrizio Bensch Tack för den här tiden. Eller..? Bayern Münchens tränare Niko Kovac uttryckte inför landslagsu­ppehållet att Thomas Müller inte längre är någon nyckelspel­are för honom och det har satt igång spekulatio­ner om Bayerns-ikonens framtid i klubben.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden