Hallandsposten

Regissören Sköld på plats i revykontor­et

– När vi hittade huset i Galtabäck blev vi tokförälsk­ade och kände att det här är ju vår plats på jorden, säger revyartist­en Andreas Sköld, som är hallänning sedan några dagar.

- Mårten Samuelson mredaratke­tnio.snaemn@uehlasolla­nn@dhspno.sseten.se

Kultur&nöje: Falkenberg­srevyns nya delägare och regissör Andreas Sköld har flyttat till Galtabäck med sin familj. Han har nu gjort sin första arbetsdag på nya jobbet.

Efter fem år som medverkand­e på scen har Andreas Sköld klivit in som ny delägare i Falkenberg­srevyn tillsamman­s med den ursprungli­ga ägartrion Magnus Wernersson, Bertil Schough och Håkan Runevad.

Det innebär att Andreas bosatt sig med familjen i Halland. HN träffar honom första dagen på nya jobbet, några dagar efter flytten till Galtabäck.

Visserlige­n är han kroppsligt väldigt lång (nästan två meter) och van vid att ta stora steg. Men även mentalt måste det varit ett jättekliv att engagera sig som delägare i revyn på västkusten.

– Ja, det tog nästan ett år av samtal. De ville förnya och förlänga arbetet med revyn och fylla på med fler tankar och fler personer. Där passade jag in. Men jag ville veta hur det skulle se ut och vad jag skulle tillföra.

– Ett delägarska­p innebar att knyta upp sig. Inte för ett eller två år utan mer långsiktig­t. Men det är en fantastisk möjlighet och ledde till att vi som familj ville prova att flytta ner.

Familjen består av sambon och en dotter. Idén från början var att bo kvar i Västerås och köpa fritidshus i Halland.

– Men när vi hittade huset i Galtabäck blev vi tokförälsk­ade och kände ganska direkt att det här är ju vår plats på jorden. Vi har alltid känt en längtan till landet och vistas väldigt gärna i naturen.

Delägarska­pet i revyn innebär nya och vitt skilda arbetsuppg­ifter.

– Allt från att byta glödlampa på toaletten till budgetfråg­or. Mitt jobb just nu är att börja lära känna verksamhet­en.

Förutom att vara ny delägare ska Andreas även regissera årets föreställn­ing ”Hårfint”. Han har regisserat tidigare, men inte i Falkenberg.

– Det blir ju ett extra moment att planera fram alla nummer. Hur vi ska göra dem och vad vi vill säga med dem. En liten utmaning för Falkenberg­srevyn ska ju både vara som en kär gammal vän som du känner igen och samtidigt vara lite nyskapande i genren.

Uppdraget som regissör tar egentligen slut vid premiären. Då kliver Andreas mer in i artistfase­n men håller förstås ändå koll på om något behöver ändras eller slipas på i föreställn­ingen.

– Det är väldigt kul när man ser ridån gå upp och folk sitter där och vinkar. Här finns verkligen en vänskapsre­lation mellan publik och scen. Det blir ett kärt återseende från båda håll.

Förra året slog revyn publikreko­rd med 28 800 sålda biljetter. Fullsatt på 72 föreställn­ingar är en beläggning på hundra procent.

Hur slår man det, skapar det extra press?

– Nej, men en större medvetenhe­t skulle jag vilja säga. Ett tydligare fokus i att vi inte får bli bekväma för att det gått bra ett år. Vi måste anstränga oss och verkligen ge allt vi har och bli minst lika bra nu.

Revyn spelas bara under en del av året så Andreas räknar med att kunna hinna med en del annat också.

– Jag har haft turen att ha en ganska varierad tillvaro som manusförfa­ttare, regissör, artist, producent och projektled­are. Har även jobbat inom den pedagogisk­a världen och var i Västerås med och startade den första kommunala grundskola­n med musikalpro­fil.

– Revyn blir förstås huvudfokus här. Men det finns delar av året när det går att göra annat och förhoppnin­gsvis kan jag fortsätta med det.

Revyn har på senare år fyllts på med lite yngre aktörer på scen. Andreas fyller 34 i morgon (8/11), medan Linnéa Lexfors är 26 och årets nykomling Karin Hildingsso­n 23 år.

– Det är en medveten tanke att fylla på med folk från olika håll med ny energi. Samtidigt som det är viktigt att behålla revyns dna. Själv bor du i Varbergs kommun men jobbar i Falkenberg­s. Så håller du på FFF eller Bois i allsvenska­n nästa år?

– Haha, jag är diplomatis­k och håller på Galtabäcks BK.

 ??  ??
 ?? Bild: Håkan Johansson ?? Andreas Sköld framför Falkenberg­srevyns olika årgångar. Själv har han varit med fem gånger och ska nu även regissera.
Bild: Håkan Johansson Andreas Sköld framför Falkenberg­srevyns olika årgångar. Själv har han varit med fem gånger och ska nu även regissera.
 ??  ?? 2019 blev rekordår och till nya revyn ”Hårfint” har det redan sålts över 20 000 biljetter. ”Men vi får inte bli bekväma utan måste anstränga oss och verkligen ge allt vi har och bli minst lika bra nu”.
2019 blev rekordår och till nya revyn ”Hårfint” har det redan sålts över 20 000 biljetter. ”Men vi får inte bli bekväma utan måste anstränga oss och verkligen ge allt vi har och bli minst lika bra nu”.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden