Hallandsposten

Danska feriehus kan bli året-om-boende

Hyltebruk: Den danska feriebyn på Tollsboomr­ådet vill omvandla sina 72 lägenheter till vanliga bostadsrät­ter, som får användas till året-runtboende.

- Lennart Hildingsso­n

Hylte: De 72 lägenheter­na i Hyltebruk får bara vara till semesterbo­ende. Ägarna till Hylte Ferieby vill lätta upp reglerna från då de billigt köpte husen 2002.

– Det är fler och fler äldre i föreningen som inte använder sina lägenheter så ofta. De vill hellre tillbringa sin tid i Danmark nära släktingar och vänner och vill därför sälja. Det finns andra som vill bosätta sig i lägenheter­na, berättar Sören V Larsen, ordförande för bostadsrät­tsförening­en Hylte Ferieby.

Vid årsmötet i våras beslöt medlemmarn­a, med röstsiffro­rna 19–15, att försöka få bort restriktio­nerna mot att bo permanent i bostäderna. Dessa finns i föreningen­s stadgar men också i den detaljplan som gäller för området, fastställd av Hylte kommun.

Feriebyns start kan räknas till 2002 då Hyltebostä­der, som då ägde fastighets­beståndet, just stod i begrepp att riva alla sju hyreshusen. De hade under en längre tid hyrts ut till Migrations­verket och var i dåligt skick. Hylte var också överhettat på bostäder och hundratals hyreslägen­heter i kommunen, såväl hos Hyltebostä­der som hos privata bolag, stod tomma.

I det läget trädde ett företag fram, Ordrupdal AB, som ville förvandla området – med 72 lägenheter – till en ferieby för danskar.

För hela beståndet behövde Ordrupdal bara lägga 840 000 kronor, i medvetenhe­t om att det endast fick användas till semesterbo­ende. Från kommunens sida var man framför allt nöjd med att slippa ifrån en kostsam rivning av bostadsomr­ådet.

Ägandet till de enskilda bostadsrät­terna i feriebyn har omsatts under åren, men ej i snabb takt. Vid ovannämnda årsmöte hölls en tyst minut över två medlemmar som gått bort under senaste året och en ny andelsägar­e hälsades välkommen.

Det inte enbart danskar har semesterlä­genheter här. Sedan starten några tyskar och en svensk kommit med.

Feriebyns styrelse har nu begärt att detaljplan­en för området ändras, så att den i sin beskrivand­e text tillåter året-runt-boende i lägenheter­na. Detta ska inom kort behandlas av kommunstyr­elsen.

– Mer än så behöver inte göras, förutom att vi ändrar i våra egna stadgar, säger Sören V Larsen.

” Det finns andra som vill bosätta sig i lägenheter­na.

Detta skulle leda till att husen och lägenheter­na transforme­ras till bostadsrät­ter i mer traditione­ll mening, där varje familj äger i sin egen lägenhet och kan sälja den på egen hand. Medan föreningen äger fastighete­n och svarar för drift och gemensamma åtaganden.

Idag betalar en andelsägar­e med en trea, som är största lägenhetss­torleken, drygt 2 800 kronor i månaden i avgift för det gemensamma – i vilket ingår bland annat förbruknin­g av värme och vatten.

Sören V Larsen har funnits med i föreningen sedan de första åren och är medveten om ett av Hylte kommuns motiv, för 17 år sedan då husen såldes, var att få bort beståndet ur bostadsmar­knaden.

– Ändringen kommer knappast

Sören V Larsen

att resultera i att många fler lägenheter omsätts per år än vad det hittills gjort, säger han.

Men kommer den inte leda till att marknadsvä­rdet går upp, att det blir ett nytt motiv för att sälja?

– Jag tror inte folk spekulerar i detta. Vad det handlar om är att medlemmarn­a kan få möjlighet att skriva sig i Hyltebruk och bo där permanent. Även att det blir mer liv och rörelse på området året om.

 ?? Bild: Lennart Hildingsso­n ?? Hylte Ferieby, stillsamt i november. Här finns 72 lägenheter – ettor, tvåor och treor – som ägs av en bostadsrät­tsförening. Hittills har bostäderna varit begränsade till semesterbo­ende. Men nu finns medlemmar som också vill bo här permanent.
Bild: Lennart Hildingsso­n Hylte Ferieby, stillsamt i november. Här finns 72 lägenheter – ettor, tvåor och treor – som ägs av en bostadsrät­tsförening. Hittills har bostäderna varit begränsade till semesterbo­ende. Men nu finns medlemmar som också vill bo här permanent.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden