Hallandsposten

Elevstöd drabbas när gymnasiet ska spara

Halmstad: Gymnasiesk­olans verksamhet får stå för nästan 6 miljoner kronor av totalt 9,4 miljoner som ska sparas i utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­ns budget nästa år.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

” Min uppfattnin­g är att vi kommer att klara vårt uppdrag.

Christofer Lundholm (M), ordförande i utbildning­soch arbetsmark­nadsnämnde­n

Av den sammanlagd­a besparinge­n på 9,4 miljoner kronor får gymnasiet stå för merparten, nästan 6 miljoner. Daglig verksamhet ska spara knappt 1,2 miljoner, Halmstads lärcentrum 686 000 kronor, arbetsmark­nadsenhete­n 658 000 kronor, förvaltnin­gsövergrip­ande verksamhet­er 545 000 kronor och ekonomiskt bistånd 319 000 kronor.

Nämnden har använt sig av den så kallade osthyvelsp­rincipen när man tagit fram hur besparinga­rna ska genomföras. Det betyder att besparinga­rna motsvarar verksamhet­ernas respektive andel av budgeten.

När det gäller gymnasiet innebär beslutet en minskning med nio tjänster. Det preciseras inte vilka tjänster det handlar om: lärare eller övrig skolperson­al.

Arbetsmark­nadsenhete­n säger upp tre heltidstjä­nster som handläggar­e. Detta får inga konsekvens­er för verksamhet­en eftersom man har färre deltagare att arbeta med, enligt förvaltnin­gens risk- och konsekvens­analys.

Daglig verksamhet återbesätt­er inte pensionsav­gångar under 2020.

Förvaltnin­gsövergrip­ande verksamhet­en minskar personalst­yrkan med 1,35 tjänst inom ekonomi och personalad­ministrati­on.

– Min uppfattnin­g är att vi kommer att klara vårt uppdrag. Alla gymnasiesk­olorna beräknas att gå med överskott i år. Det finns interna effektivis­eringar att göra inom alla verksamhet­erna, säger Christofer Lundholm (M), ordförande i nämnden.

Socialdemo­kraterna har inte reserverat sig mot beslutet. Men vice ordförande­n i nämnden, Michael Svensson, höjer att varningens finger.

– Vi tror inte att det här kommer att fungera i längden, utan nämnden kommer att behöva gå till kommunstyr­elsen och begära mer pengar längre fram. Det beror på att den budget vi har fått av fullmäktig­e inte motsvarar den verksamhet utbildning­s- och arbetsmark­nadsnämnde­n har fått i uppdrag att genomföra.

Vänsterpar­tiet reserverad­e sig mot samtliga neddragnin­gar, utom de som gäller den förvaltnin­gsövergrip­ande verksamhet­en.

– Vi efterlyser svar på vilka tjänster som försvinner inom gymnasiesk­olan, men får inga. Däremot säger förvaltnin­gen att man inte kan säga upp undervisan­de personal under läsåret så då antar vi att det blir nedskärnin­gar inom elevhälsa och andra stödfunkti­oner i stället, säger Mikael Ekfeldt (V).

 ?? Bild: Jonatan Bylars/arkiv och Roger Larsson/arkiv (bilden är ett montage) ?? Av besparinge­n på 9,4 miljoner kronor får gymnasiet stå för nästan 6 miljoner. ”Det finns interna effektivis­eringar att göra inom alla verksamhet­erna”, säger Christofer Lundholm (M).
Bild: Jonatan Bylars/arkiv och Roger Larsson/arkiv (bilden är ett montage) Av besparinge­n på 9,4 miljoner kronor får gymnasiet stå för nästan 6 miljoner. ”Det finns interna effektivis­eringar att göra inom alla verksamhet­erna”, säger Christofer Lundholm (M).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden