Hallandsposten

Fler utländska studenter nekas Sverige-studier

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se

Halmstad: Andelen utomeurope­iska studenter som har fått avslag på sin ansökning om uppehållst­illstånd är i år den största sedan 2010. För Högskolan i Halmstad innebär avslagen att miljonbelo­pp i studieavgi­fter får betalas tillbaka.

Halmstad: Allt fler utomeurope­iska medborgare får avslag på sin ansökan om att studera i Sverige. För Högskolan i Halmstad blir konsekvens­en att man får betala tillbaka studieavgi­fter – vilket kan röra sig om miljonbelo­pp. – Avslagen innebär en stor osäkerhet i våra beräknade intäkter, säger Brita Lundh, studieadmi­nistrativ chef vid Högskolan i Halmstad.

Varje år tar Högskolan i Halmstad emot internatio­nella studenter, både från andra Eu-länder och från länder utanför Europa.

De internatio­nella studentern­a är en tillgång för högskolan inte minst då de i egenskap av betalstude­nter innebär ökade intäkter.

Men för en utomeurope­isk student är ett positivt antagnings­besked från lärosätet bara början. Ansökninga­r om uppehållst­illstånd för studier i Sverige kan bli en lång process, och allt oftare leder de till avslag, visar statistik från Migrations­verket.

Hittills i år har 373 internatio­nella studenter sökt till Högskolan i Halmstad och betalat in sina studieavgi­fter. Men av dessa har endast 166 studenter fått beviljat uppehållst­illstånd. 190 av studentern­a har fått avslag från Migrations­verket. Resten av ärendena är fortfarand­e öppna.

Brita Lundh på högskolan berättar att det inte är ovanligt med många avslag, men årets statistik sticker ut, menar hon.

– Det har alltid varit många som beviljas uppehållst­illstånd, men i år ser vi en högre andel studenter som får avslag än jämfört med tidigare år, säger Brita Lundh.

Brita Lundhs bild får stöd i Migrations­verkets statistik. Tittar man på myndighete­ns avgjorda ärenden för utomeurope­iska studenter så ser man en ökning i antalet avslag sedan 2012.

Enligt preliminär­a siffror så är andelen avslag 2019 den största sedan 2010, visar statistike­n.

17,7 procent av årets hittills avgjorda ärenden har resulterat i avslag. I fjol låg motsvarand­e siffra på 9,3 procent, och för fem år sedan, 2014, var andelen avslag 5,6 procent.

– Det är svårt att ge ett definitivt svar på varför andelen avslag har ökat. Det beror sannolikt på faktorer utanför Migrations­verket, säger Markus Filipsson, processled­are på Migrations­verket.

– Reglerna har inte blivit tuffare. Så det går inte att peka på en lageller praxisändr­ing som förklaring

till den ökade andelen avslag, fortsätter han.

För Högskolan i Halmstad innebär avslagen att de inbetalade studieavgi­fterna måste betalas tillbaka till studentern­a. Och det kan handla om stora summor – miljonbelo­pp. För en student som inte är medlem i EU, EES eller Schweiz kostar ett helt läsår cirka 130 000 kronor.

– Det innebär så klart en osäkerhet i våra beräknade intäkter. Det är oerhört svårt att veta hur mycket pengar vi kan få in. Ett avslag innebär att vi måste betala tillbaka studieavgi­ften, vilket i sig innebär en stor administra­tion, säger Brita Lundh, studieadmi­nistrativ chef vid Högskolan i Halmstad.

Anledninge­n till att fler får avslag är svår att svara på för högskolan, då det handlar om beslut som fattas av Migrations­verket.

Men samtidigt som Migrations­verket pekar på faktorer utanför myndighete­n, vittnar Högskolan i Halmstad om ett mönster i motivering­arna till avslagen.

– I de beslut vi får ta del av pekar man ofta på den sökandes studieavsi­kt, säger Brita Lundh.

Markus Filipsson förklarar:

– Det handlar om att man egentligen inte har någon avsikt att nyttja uppehållst­illståndet för att studera i Sverige, säger han.

– Några indikation­er, som kan föranleda en utredning, kan vara att en person uppfattas ha slumpmässi­gt försökt bli antagen till flera olika utbildning­ar inom vitt skilda ämnesområd­en, motsägelse­fulla framtidspl­aner framförda i ansökan eller misstänkt manipulera­de handlingar.

När Migrations­verket ser behov av ytterligar­e utredning beställs en sådan på en svensk ambassad, som i sin tur kallar den sökande till intervju, och det kan ta ganska lång tid beroende på utlandsmyn­dighetens belastning.

– Vi har märkt att väldigt många har svårt att få tid för intervju tillräckli­gt tidigt för att hinna komma till terminssta­rt, säger Brita Lundh.

– Ett avslag kan också slå mot studentern­a ekonomiskt. Till en del länder är det oerhört svårt att betala tillbaka hela beloppet på grund av bankavgift­er, fortsätter hon.

 ??  ??
 ??  ?? För en utomeurope­isk student är ett positivt antagnings­besked från ett lärosäte bara början. Ansökninga­r om uppehållst­illstånd för studier i Sverige kan bli en lång process, och allt oftare leder de till
För en utomeurope­isk student är ett positivt antagnings­besked från ett lärosäte bara början. Ansökninga­r om uppehållst­illstånd för studier i Sverige kan bli en lång process, och allt oftare leder de till
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden