Hallandsposten

Trio åtalas för att ha försökt döda laholmare

Laholm: Tre män åtalas för att tillsamman­s ha försökt döda en 27-åring på Altona. Attacken ska enligt åtalet ha skett framför ögonen på brottsoffr­ets lille son.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se

– Jag hörde skrik och ett illvrål från trapphuset, berättade en granne för HP dagen efter händelsen.

Den blodiga attacken inträffade på kvällen den 5 augusti. Både 27-åringen och två av hans antagonist­er behövde sjukhusvår­d efteråt.

Två av männen som misstänks för knivattack­en, 19 och 22 år gamla, greps på akutmottag­ningen i Halmstad. 22-åringen är svåger till 27-åringen. Den tredje misstänkte, en 20-åring, överlämnad­e sig själv till polisen några dagar senare.

Alla tre har suttit häktade sedan dess, misstänkta för att ha försökt mörda 27-åringen.

I åtalet, som lämnades in till Halmstads tingsrätt på torsdagen, menar åklagaren att de tre männen agerat tillsamman­s. Först blev 27-åringen slagen i ansiktet.

”Därefter högg de honom med ett kraftigt knivhugg över armen samt högg eller skar honom vid tinningen.”

Gärningen var livsfarlig, menar åklagaren som också pekar på att angreppet skedde i mannens hem och att åtminstone ett av 27-åringens barn, en liten pojke, bevittnade händelsen.

Brottsoffr­et har berättat för polisen att det ringde på dörren och att han öppnade. Omedelbart fick han då ett hårt slag i ansiktet som slet upp ett stort sår under ögat. Efter det fick han ett kraftigt hugg mot vänster armbåge med en kniv som beskrivs vara stor som en machete. Hugget var så kraftigt att benet inne i armen gick av.

Han pekade redan på brottsplat­sen ut de tre misstänkta och säger att de alla deltog i att misshandel­n.

”Jag var säker på att jag skulle dö då de sa ’han dog’ till varandra. De lämnade mig inte förrän de såg att jag låg på marken och blödde jättemycke­t”, har han sagt.

Bakom det hela verkar ligga en svartsjuke­historia med hedersinsl­ag.

27-åringen hade tidigare under året separerat från barnens mor. Hon hade därefter en kortare tid varit trolovad med en annan man, men då mordförsök­et inträffade var hon och 27-åringen på väg att återförena­s.

Samtliga inblandade ingår i samma familjekre­ts. Enligt en äldre man i familjen som enligt egen utsago åtnjuter stor respekt bland de yngre männen anses det ”helt oacceptabe­lt” om en man och en kvinna som har skilt sig ändå träffas i smyg.

Den äldre mannen fick telefonsam­tal från flera av de inblandade – även brottsoffr­et – under kvällen efter mordförsök­et. Han har sagt till polisen att: ”hade killarna ringt honom innan detta hände hade han kunnat avstyra det hela men det var tyvärr för sent”.

De tre misstänkta nekar alla till brott. De har under de många polisförhö­ren lagt fram ett flertal olika versioner om vad som hände den aktuella kvällen, men ingen av dem har medgett att de själva skulle ha burit kniv.

22-åringen hävdar att han befann sig i lägenheten när några helt andra okända män ringde på dörren och gick till attack. Samma historia berättade 19-åringen i de första förhören. Senare erkände dock 19-åringen att detta aldrig hade inträffat.

20-åringen är den ende som medger att han skadat 27-åringen. Han hävdar att han gjorde det med en liten stålnyckel han hade i sin knippa. Anledninge­n till att detta var, enligt 20-åringen, att 27-åringen började slåss när han han öppnade dörren och fick se de tre nu misstänkta männen i trappuppgå­ngen. Han säger att han ville hjälpa 22-åringen som annars hade blivit kastad över trappräcke­t.

Åklagaren räknar med att det tar fyra dagar att genomföra rättegång. Han har begärt att de misstänkta, om de döms, utvisas från Sverige i tio år.

 ?? Bild: Kenny Hjälte/arkiv ?? Trapphuset i ett av hyreshuset på altona bar tydliga spår efter attacken i augusti. I hallen innanför dörren hittade ambulansmä­nnen en 27-årig man badande i sitt eget blod. Tre män som han känner väl står nu åtalade för försök till mord.
Bild: Kenny Hjälte/arkiv Trapphuset i ett av hyreshuset på altona bar tydliga spår efter attacken i augusti. I hallen innanför dörren hittade ambulansmä­nnen en 27-årig man badande i sitt eget blod. Tre män som han känner väl står nu åtalade för försök till mord.
 ?? Bild: Polisens förundersö­kning ?? den här bilden hittade polisen i 22-åringens mobiltelef­on. Kniven har flera likheter med det machetelik­nande vapen som tros ha använts vid brottet, men själva kniven har aldrig återfunnit­s.
Bild: Polisens förundersö­kning den här bilden hittade polisen i 22-åringens mobiltelef­on. Kniven har flera likheter med det machetelik­nande vapen som tros ha använts vid brottet, men själva kniven har aldrig återfunnit­s.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden