Hallandsposten

Fullmatat med it-lösningar för äldreomsor­gen

Halmstad: Under torsdagen höll företaget Atea en it-mässa på Hotel Tylösand för branschfol­k. Mitt bland all teknik fanns en liten lägenhet som gav en inblick in i framtidens äldreomsor­g – lösningar som tagna ur filmen Matrix.

- Fredrik Almryd fa@hallandspo­sten.se

Är en matningsro­bot, digitalt husdjur och Vr-teknik lösningen på framtidens äldreomsor­g? Kanske om man ska tro it-företaget Atea som under torsdagen byggt upp en lägenhet med flera tekniska lösningar.

–När vi ser att det inte finns resurser och personal som kan ta hand om den här boomen av äldre i framtiden, så kan it vara en av många lösningar, säger Staffan Betinger som är verksamhet­sutvecklar­e på Atea.

Enligt prognoser så kommer Hallandsre­gionen mellan 2013–2020 bli 60 procent fler invånare över 80 år. Samtidigt har kommunerna svårt att ersätta den personal i äldreomsor­gen som de närmsta åren går i pension.

För att testa och ge sin synpunkt på framtiden så tog HP med seniorerna Gerd Rydén och Lennart Lindström.

– Jag har inte sett något sådant här tidigare så det ska bli spännande, säger Lennart Lindström innan han hälsas välkommen av en digital avatar på en skärm.

Lilly som avataren heter fungerar lite som Google Home, där brukare kan ställa frågor och få hjälp med olika saker i sin vardag. En inbyggd kamera kan kopplas upp mot en sjuksköter­ska.

–Vi tror att Lilly kommer att kunna minska antalet oroslarm när brukaren först kan få kontakt med en sjuksköter­ska, och skulle det behövas så kan man skicka ut någon, berättar Staffan Betinger.

När brukaren ska ta sin medicin så säger Lilly ifrån och en grön knapp lyser på medicinrob­oten. Från en rulle matas det ut rätt medicindos.

– Mycket bra hjälp med att få rätt mängd medicin och vid rätt tidpunkt, säger Lennart Lindström.

Både Lennart och Gerd ser möjlighete­r med de tekniska lösningarn­a och vårdperson­alens besök blir mer givande. Atea berättar att kommuner som testar medicinrob­otar har kunnat spara in i snitt 400 timmar per år och användare.

Gerd Rydén tar plats vid en tallrik med godis, för att pröva matningsro­boten.

– Skulle jag haft en sjukdom där jag darrar mycket så hade det varit fantastisk­t att kunna äta själv utan någon som matar en, säger hon.

Efter att ha sett havet genom ett par Vr-glasögon så får Gerd och Lennart testa en robotkatt som ligger i en fåtölj. I deras famn så sträcker den på sig och spinner när det klias bakom örat.

– Robotkatte­n Ture har blivit en favorit. Rent medicinskt så dämpar den oro hos brukaren och behovet av medicin för oro minskar, berättar Josefine Dimberg som är verksamhet­sutvecklar­e på Atea och som tidigare arbetat som sjuksköter­ska.

Gerd Rydén och Lennart Lindström summerar sina intryck och ser många möjlighete­rna i de tekniska lösningarn­a. Inte för att ersätta den mänskliga kontakten med vårdperson­alen utan för att frigöra tid som i stället kan användas till en promenad.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Lennart Lindström och Gerd Rydén testar att klappa robotkatte­n Ture som är en av många it-lösningar för framtidens äldreomsor­g enligt företaget Atea.
Bild: Roger Larsson Lennart Lindström och Gerd Rydén testar att klappa robotkatte­n Ture som är en av många it-lösningar för framtidens äldreomsor­g enligt företaget Atea.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden