Hallandsposten

Karl af Geijerstam: Det finns all anledning för alla kommuner att studera vad som hänt i Östersund.

- Karl af Geijerstam Ledarskrib­ent på Bohuslänin­gen

Under tisdagen kom domen från Ångermanla­nds tingsrätt mot Östersunds FK:S tidigare ordförande Daniel Kindberg. Han döms till tre års fängelse och fem års näringsför­bud. Tingsrätte­n beslutade också att han tillsamman­s med två medbrottsl­ingar ska betala drygt 13 miljoner i skadestånd till de företag som svindlats på pengar, vilka till stor del hamnat hos fotbollskl­ubben ÖFK.

Genom att Daniel Kindberg samtidigt var ordförande i det kommunala bostadsbol­aget och ordförande i klubben kunde han planera en avancerad affär med luftfaktur­or mellan bostadsbol­aget och andra bolag. Förtjänste­n (om man får kalla det så) hamnade till slut som sponsorink­omster hos fotbollskl­ubben. Under denna tid hyllades klubben som ett ”fotbollsun­der” som kunde kämpa sig uppåt i serierna. Men nu vet vi att klubben var dopad av Kindbergs olagliga affärer och kunde konkurrera bort andra klubbar i jakten om bra fotbollssp­elare.

Det ska tilläggas att Kindberg fortfarand­e nekar till brotten och tänker överklaga. Åklagaren och tingsrätte­n är emellertid lika entydiga som de journalist­iska granskning­ar som har genomförts av Östersunds­posten och Uppdrag Granskning: det står utom rimligt tvivel att fakturorna inte har motsvarats av verkligt utfört arbete.

Skandalen är inte bara en de största någonsin inom svensk fotboll. Den är också en påminnelse om hur korrupta affärer och bedrägerie­r så lätt kan genomföras i en liten stad, där kontaktväg­arna är korta, alla känner alla och inte minst att många personer sitter på dubbla stolar. Det är häpnadsväc­kande att ett kommunalt bolags styrelse kan ha godkänt ett sådant sidouppdra­g som att vara ordförande för en av stadens idrottsför­eningar. Kindberg har av allt att döma inte berikat sig själv, men det är inte huvudpoäng­en. Fråga bara de andra klubbar som har konkurrera­t om samma spelare som Östersunds FK.

Det är inte troligt att affärerna skulle ha kunnat genomföras om det inte hade varit så att Kindberg suttit på dubbla stolar. Därför krävs det regler för vilka sidouppdra­g som höga direktörer och tjänstemän i offentlig tjänst kan ha. Även hos idrottsklu­bbarna borde det också finnas en viss fingertopp­skänsla för i vilka kretsar man borde undvika att rekrytera styrelsele­damöter och ordförande­n. För det är lätt att blanda ihop sina roller, konstatera­r Natali Engstam Phalén, generalsek­reterare vid Institutet mot mutor (IMM), i en kommentar efter domen.

”Jag tror att det finns många dåliga beslut som fattas i tron att man gör både lokalsamhä­llet och den egna organisati­onen en tjänst”, säger hon till TT.

Hon kräver höjd kunskapsni­vå, mer mod och vilja att prata om jobbiga ämnen samt öppenhet och transparen­s i systemen. Därtill krävs också journalist­isk granskning, vilket inte minst Östersunds­fallet har visat.

” Klubben var dopad av Kindbergs olagliga affärer

Det finns all anledning för alla kommuner att studera vad som hänt i Östersund. Vilka uppdrag och engagemang har de högsta tjänstemän­nen? Vad finns det för kopplingar till företag, organisati­oner och föreningar? Småstaden har sin charm, men den kan tyvärr vara bedräglig.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden