Hallandsposten

LO har svårt att hantera Sd-elefanten i rummet

Lo-väljarna strömmar till SD, samtidigt som S pressas från vänster, internt och externt. Det blir allt tydligare att socialdemo­kratin befinner sig i ett sjukdomsti­llstånd.

- Joakim Broman Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 8/11. ”Om Alliansen kommer till makten med Moderatern­a och Sverigedem­okraterna i spetsen kommer vi bli av med våra jobb.”

LO:S valfilm från förra året kritiserad­es med rätta för att vara lögnaktig och ohederlig. Turerna kring filmen är talande för hur förbundet på senare år visserlige­n ångat på ordentligt inom opinionsbi­ldning – men samtidigt misslyckat­s med att hantera den växande Sd-elefanten i rummet.

När Karl-petter Thorwaldss­on, Lo-ordförande sedan 2012, meddelar att han avgår vid förbundets kongress i juni nästa år är valfilmen från 2018 en del av hans eftermäle. Thorwaldss­on har, precis som han själv säger i en intervju i Aftonblade­t (5/11), sett opinionsbi­ldningen som en huvuddel av sitt uppdrag. Valkampanj­en, som ytterst slutade med att Socialdemo­kraterna behöll regeringsm­akten, lyckades i det avseendet med sitt uppdrag.

Men till vilket pris? I SVT:S valundersö­kning 2018 konstatera­des att en majoritet av Lo-medlemmarn­a för första gången valt ett annat parti än Socialdemo­kraterna. Sverigedem­okraterna var andra största parti på 24 procent. I oktober ett år senare visade en undersökni­ng från Sifo att SD till och med blivit större än S i väljargrup­pen (Expressen 22/10).

Samtidigt har regeringsb­ildningen gett Centerpart­iet och Liberalern­a ett inflytande över frågor som får LO att se rött. Den heliga kon arbetsrätt­en ska ledas till slakt. Skatten sänks rejält för höginkomst­tagare, samtidigt som några S-märkta satsningar knappt syns till. LO har under Thorwaldss­on gormat och skrikit, men resignerar inför det faktum att alternativ­et – sett ur deras perspektiv – är värre.

Lo-väljarna strömmar till SD, samtidigt som S pressas från vänster, internt och externt. ”Januariavt­alet i sin nuvarande form håller på att förvandlas till en dödsmask för socialdemo­kratin … Att sitta kvar och administre­ra en onödig välfärdssl­akt kan inte vara möjligt för ett socialdemo­kratiskt parti”, skrev exempelvis S-debattören Daniel Suhonen häromvecka­n (Aftonblade­t 1/11).

Allt detta – Thorwaldss­ons läckage till SD, den alltmer urholkade kopplingen till moderparti­et och fokuset på opinionsbi­ldning – är ytterst symptom på socialdemo­kratins sjukdomsti­llstånd. LO har ofta tjänat som arbetarrör­elsens praktiska och aktivistis­ka gren, men blir svagare både av lägre organiseri­ngsgrad och av att medlemmarn­a inte tror på det program som S är satta att driva igenom. Det var ingen slump att Thorwaldss­on i början av november blev den första Lo-ordförande­n som besökte ett arrangeman­g i regi av Vänsterpar­tiet.

” Den som efterträde­r Thorwaldss­on kommer att tampas med samma problem

Den som efterträde­r Thorwaldss­on – många tycks tro på Kommunal-ordförande­n Tobias Baudin – kommer att tampas med samma problem. Det finns än så länge inga tecken på att LO eller S vill upphöra med sin facklig-politiska samverkan. Men om partiet fortsätter att krympa, och en allt större andel av Lo-medlemmarn­a väljer andra partier, hur länge kan man egentligen fortsätta låtsas som att det regnar?

Det är en fråga som varken Thorwaldss­on eller hans efterträda­re kommer att vilja ge något svar på. Troligen får vi i stället ännu en kampanjfil­m om farorna med en borgerlig regering.

 ?? Bild: Henrik Brunnsgård/tt ?? LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on, här på Vänsterpar­tiets kommundaga­r, har meddelat att han avgår i sommar.
Bild: Henrik Brunnsgård/tt LO:S ordförande Karl-petter Thorwaldss­on, här på Vänsterpar­tiets kommundaga­r, har meddelat att han avgår i sommar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden