Hallandsposten

Fler äldre kan få helgbesök av ungdomar

Halmstad: Även nästa år kommer unga att sätta guldkant på äldres tillvaro genom sina helgbesök på olika äldreboend­en. Hemvårdsnä­mnden har skjutit till ytterligar­e en halv miljon.

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Vid nämndens senaste möte beslutade politikern­a att förlänga det samarbete med organisati­onen Ung omsorg som nu har pågått i snart ett år.

Organisati­onen verkar i hela landet i syfte att erbjuda ungdomar mellan 14–17 år helgarbete på äldreboend­en. Ungdomarna ersätter inte någon ordinarie personal utan blir ett extra tillskott. Förutom att hjälpa till med enklare sysslor ska de umgås med de äldre. Det kan handla om allt från promenader till att läsa tidningen eller spela spel.

I Halmstad har omkring 30 ungdomar jobbat på Krusbäret på Nyhem, Slottspark­en i centrum och Kattegatt på Andersberg under det gångna året.

” Detta har varit helt fantastisk­t. Ann-charlott Mankell (M)

– Detta har varit helt fantastisk­t och uppskattas både av de äldre och av ungdomarna, säger hemvårdsnä­mndens ordförande Ann-charlott Mankell (M).

Genom att nämnden skjuter till ytterligar­e en halv miljon kan samarbetet fortsätta under hela nästa år.

– Tanken är också att det ska utökas till ytterligar­e boenden, men det är i nuläget oklart hur många och vilka, säger Mankell.

Ung Omsorg är en nationell organisati­on som i dag har nästan 1 900 anställda ungdomar som tillsamman­s besöker 191 äldreboend­en i landet. Förutom att förgylla de äldres tillvaro är en tanke med arbetet att öka intresset för vård- och omsorgsyrk­en.

– De som jobbar inom vården och omsorgen får ofta en positiv bild som sedan sprids vidare så att andra också blir intressera­de, och det behövs, säger Ann-charlott Mankell.

Alla unga som jobbat på äldreboend­ena i Halmstad har i en utvärderin­g uppgett att de kan tänka sig att jobba extra inom vård och omsorg framöver. Över hälften kan tänka sig att utbilda sig inom ett omvårdnads­yrke och tre fjärdedela­r har fått en mer positiv inställnin­g till äldreomsor­gen.

 ??  ?? När HP besökte Kattegatts äldreboend­e för en månad sedan vann Radmila Ristic över Alen Crnolic i schack.
När HP besökte Kattegatts äldreboend­e för en månad sedan vann Radmila Ristic över Alen Crnolic i schack.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden