Hallandsposten

Kd-motion om Visit Laholm fick gehör

Laholm: Ja, men nja. Ungefär så tycker kultur- och utveckling­snämnden om KD:S förslag att göra kommunens turistsajt mer kartstyrd.

- Henrik Williamsso­n hw@hallandspo­sten.se 010-471 51 69

Kristdemok­raternas motion gick ut på att göra Visit Laholm mer mobilvänli­g och mer baserad på kartan.

– Sitter man i en båt i Hjörnered och tänker att det skulle vara gott att gå ut och äta ska man kunna se på en karta vad som finns i närheten, sade KD:S Jörgen Nilsson till HP i maj när partiet lämnat in sin motion.

Frågan har varit uppe i kulturoch utveckling­snämnden (kun), som vill att fullmäktig­e bifaller motionen.

Men kun vill ändå inte riktigt som KD vill. Nämndens tjänstemän ”tror inte att folk väljer – eller bör välja – visitlahol­m.se om de vill navigera sig fram via en karta”, står det i kuns yttrande över motionen.

För den som vill leta sig runt på digital karta pekar kun på kartjätten Google maps, som redan i dag är länkad till Visit Laholm, och där alla sevärdhete­r och matställen finns inprickade.

Kun vill ändå gärna få uppdraget att ta fram nya kartfunkti­oner såsom avståndsmä­tning mellan olika attraktion­er, röststyrni­ng och tillgängli­ghetsinfor­mation.

Visit Laholm var i rejält blåsväder 2017 sedan det visat sig att kommunen köpt konsulttjä­nster från Comotion AB för 2,75 miljoner kronor.

Enligt vad kuns verksamhet­schef Andreas Meimermond­t nyligen uppgett i ett mejl till en kommuninvå­nare kostar sajten numera 48 900 kronor om året att hålla i gång. Därtill har det under 2019 lagts cirka 13 500 kronor för marknadsfö­ring och 1 200 kronor på uppdaterin­g.

Visit Laholm har sedan 2016 haft ett tämligen stadigt snitt på cirka 3 000 besökare per månad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden