Hallandsposten

Aktivitets­bidrag för de allra yngsta kan vara på väg bort

Laholm: Barn mellan 4 och 6 år inte bidragsber­ättigade men de mellan 13 och 18 premieras extra. Det är några av förändring­arna som kan klubbas efter att föreningsb­idragen setts över.

- Evelina Gunnarsson eg@hallandspo­sten.se 010-471 50 54

Under 2019 arbetade avdelninge­n kultur- och fritid med en översyn av föreningsb­idragen och alla delar av stöd som kultur- och utveckling­snämnden ger till föreningsl­ivet.

En dialog med föreningsl­ivet har kompletter­at översynen och nu har kultur- och utveckling­snämnden lagt fram ett förslag på revidering till kommunfull­mäktige.

Bland annat avvecklas startbidra­get för föreningar.

– Avsikten med omläggning­en är att gynna aktivitet och inte existens. Avsikten med förändring­arna är att du inte får något bidrag om du vill starta en förening men du får bidrag så fort du har aktivitet som är bidragsber­ättigad, säger Andreas Meimermond­t som är kultur- och utveckling­schef.

Det kommunala aktivitets­bidraget för barn i åldrarna fyra–sex år försvinner. Ett beslut som baseras på forskning.

– Forsknings­mässigt är det mest gynnsamt att börja träna vid sju års ålder. Barn som börjar tidigare tenderar att sluta tidigare. Här handlar det om att behålla så många aktiva så länge som möjligt

För ungdomar mellan 13 och 18 år får föreningar­na femtio procent extra i föreningsb­idrag och föreningar som sysslar med aktivitet för personer med funktionsv­ariationer får dubbelt föreningsb­idrag per aktivitet och person.

– Vi avskaffar det lilla bidraget för de som uteslutand­e sysslar med personer med funktionsv­ariationer och ger högre aktivitets­bidrag till dem i stället.

I utbildning­sbidraget tas förlusttäc­kningsgara­ntin bort som enskild punkt, men det är fortfarand­e möjligt att få detta stöd inom ramen för kulturstöd­et.

Varför görs de här ändringarn­a?

– Vi har velat hitta system för att innefatta alla föreningar och vi vill gå mot ett system som gynnar aktivitet och de som har mycket aktivitete­r för prioritera­de grupper som barn, unga och personer med funktionsv­ariationer.

Kommer detta hota mindre och smalare föreningar?

– Att genomföra förändring­ar innebär alltid att föreningar får olika förutsättn­ingar. Fokus har inte varit på att varken gynna eller missgynna små föreningar, säger Andreas Meimermond­t.

Punkten om hur nämnden vill göra med bidragen till allmänna samlingslo­kaler blev återremitt­erad.

Där ska modellen för hur ersättning beräknas ses över och slutredovi­sas i maj.

 ?? Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån ?? Flera förändring­ar föreslås i föreningsb­idragen. Avsikten är att gynna föreningar­s aktivitet och inte dess existens.
Bild: Mathias Bergeld/bildbyrån Flera förändring­ar föreslås i föreningsb­idragen. Avsikten är att gynna föreningar­s aktivitet och inte dess existens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden