Hallandsposten

Ulf Ekberg gör konst som får glida undan

Laholm: Ulf Ekberg kallar sina skulpturer och målningar för säregna och märkliga. – Jag är ute efter att de ska gäcka en, säger han.

- Jonatan Gernes

Konstnären Ulf Ekberg har ställt ut från Trelleborg till Umeå, men aldrig tidigare i Laholm.

Ändå hittar han som i sin egen ficka när han för första gången hänger i Stadshusga­lleriet.

– Jag har byggt upp hela utställnin­gen i ett 3D-program. Det underlätta­r alltid, inte minst för hur mycket man ska ta med, säger den 64-årige nordvästsk­åningen.

Med sig till Laholm, från ateljén i Vejbyslätt, har han tagit ett antal stengodssk­ulpturer och bilder.

– Jag har alltid jobbat med båda samtidigt. Jag tycker att det ena befruktar det andra. Om man kör fast med måleriet så går man över till skulptur ett tag. Helt plötsligt har man löst problemet i måleriet.

Utställnin­gen har fått heta Säreget,

i likhet med alla konstverke­n.

– Det kan betyda märkligt. De är inte lätta att definiera. Om man tittar på något abstrakt letar man alltid efter vad det liknar, men de här skulpturer­na tycker jag glider undan.

Man ska inte tro att det här är en fiskstjärt?

– Det gör man ju automatisk­t, det kommer man inte ifrån. Men sedan ser man att det nog inte är det ändå. Så blir det en process.

I bästa fall får besökarna med sig en säregen upplevelse hem, hoppas han.

Han har varit verksam i 40 år som självlärd skulptör, målare, tecknare (Teckningsm­useet har ett några verk) och på senare tid även fotograf.

– Både far och farfar var keramiker, så det började där.

Utställnin­gen öppnar på lördag och pågår till 7 december.

 ??  ??
 ?? Bild: Jonatan Gernes ?? Nordvästsk­åningen Ulf Ekberg är både målare och skulptör. ”Alla bilderna på den här utställnin­gen heter ’Säreget möte’ och alla skulpturer­na heter ’Säregna objekt’”, säger han.
Bild: Jonatan Gernes Nordvästsk­åningen Ulf Ekberg är både målare och skulptör. ”Alla bilderna på den här utställnin­gen heter ’Säreget möte’ och alla skulpturer­na heter ’Säregna objekt’”, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden