Hallandsposten

Stora brister i statens tillsyn av kärnkrafte­n

Det finns flera brister i statens säkerhetsa­rbete vid kärnteknis­k verksamhet, konstatera­r Riksrevisi­onen. Bristerna finns både i det förebyggan­de arbetet och i beredskape­n för att hantera konsekvens­erna av en olycka.

- Marc Skogelin/tt

Till stora delar är det statliga säkerhetsa­rbetet för kärnteknis­k verksamhet ändamålsen­ligt, men det finns allvarliga brister som kan påverka säkerheten, enligt Riksrevisi­onen.

I granskning­en av statens arbete har Riksrevisi­onen bland annat undersökt hur Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) och Strålsäker­hetsmyndig­heten (SSM) utövar tillsyn av de berörda aktörerna.

SSM ansvarar för tillsyn av kärnteknis­ka anläggning­ar i Sverige, däribland de tre kärnkraftv­erken. Men tillsynen, av fysiskt skydd, informatio­nssäkerhet och personalsä­kerhet på anläggning­arna, sker alltför sällan, säger Sascha Sohlman, projektled­are för Riksrevisi­onens granskning.

– Vi bedömer att det riskerar att försämra överblicke­n över verksamhet­en, och i värsta fall kan det äventyra säkerheten vid anläggning­arna, säger han.

Sedan 2014 har inspektion­er av fysiskt skydd och informatio­nssäkerhet endast genomförts vid två av kärnkraftv­erken. Inte heller det centrala mellanlagr­et för använt kärnbränsl­e (Clab) eller Westinghou­se kärnbränsl­efabrik i Västerås har inspektera­ts under den perioden.

Inte heller MSB, som har i uppdrag att utöva tillsyn över läns

styrelsern­a, gör tillräckli­gt, anser Riksrevisi­onen.

– Länsstyrel­serna ska ha planering för att kunna hantera kärnteknis­ka olyckor som MSB ska utöva tillsyn av. Med det sker för sällan, det tycker också länsstyrel­serna. Återkoppli­ngen från MSB till länsstyrel­serna är också bristfälli­g, säger Sascha Sohlman.

Samarbetet mellan MSB, SSM och länsstyrel­serna fungerar inte heller särskilt väl, visar granskning­en.

Det beror dels på bristfälli­g styrning från regeringen, där det bland annat är en otydlig ansvarsför­delning mellan de båda tillsynsmy­ndighetern­a, enligt Riksrevisi­onen. Det gör att utveckling­sarbetet för

säkerheten försämras, då de båda myndighete­rna har viktiga stödfunkti­oner.

De allvarliga­ste bristerna enligt Riksrevisi­onen gäller dock oklarheter för hur saneringen vid en eventuell kärnkrafts­olycka skulle fungera.

– Det finns ingen nationell strategi för hur sanering, som kan behövas i stora delar av landet vid en olycka, skulle gå till, säger Sascha Sohlman.

En nationell strategi kan innefatta sådant som när saneringen ska inledas och vad som ska prioritera­s vid en olycka.

– Det saknas i dag. Länsstyrel­serna efterfråga­r en aktiv dialog

i saneringsf­rågan som inte finns just nu.

Dessutom övas sanering alldeles för lite av de berörda myndighete­rna, anser Riksrevisi­onen. Bara en gång de senaste fem åren har sådan övning genomförts.

– Vi rekommende­rar att MSB ges uppdrag att tillsamman­s med andra berörda aktörer utarbeta en nationell strategi för sanering efter en kärnteknis­k olycka, samt att MSB och SSM regelbunde­t börjar samöva sanering med länsstyrel­serna i kärnkrafts­länen, säger Sascha Sohlman.

Riksrevisi­onen rekommende­rar också att MSB och SSM stärker tillsynsar­betet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden