Hallandsposten

Kritiserad­e myndighete­r kryper till korset

Bot och bättring. Det lovar nu de båda statliga tillsynsmy­ndighetern­a för kärnteknis­k verksamhet efter Riksrevisi­onens skarpa kritik för bristande förberedel­ser inför en eventuell kärnkrafts­olycka.

- Johan Nilsson/tt Marc Skogelin/tt

Det yttersta ansvaret för arbetet vid en större kärnkrafts­olycka utanför själva kärnkraftv­erket har landets länsstyrel­ser. Men tillsynen av beredskape­n hos länsstyrel­serna ligger på Myndighete­n för samhällssk­ydd och beredskap (MSB) – och där finns det brister, konstatera­r Riksrevisi­onen i en ny rapport.

Bland annat kritiseras myndighete­n för bristande tillsyn och för dålig återkoppli­ng till länsstyrel­serna.

– Vi är självkriti­ska och håller med Riksrevisi­onen. Vi behöver skruva upp tempot. Inspektion­erna har varit för få och de kan göras mer systematis­kt, säger Henrik Larsson, chef för enheten för stora olyckor på MSB.

Därför, säger han, kommer myndighete­n nu att förbättra sitt tillsynsar­bete.

– Detta kommer ju inte som en nyhet för oss, så vi har redan rekryterat mer personal. Från årsskiftet räknar vi med att kunna inspektera sju länsstyrel­ser per år, vilket innebär att vi har inspektera­t samtliga tjugoen inom tre år. Vi ska också förbättra återkoppli­ngen till länsstyrel­serna så att vi, efter en tid, kontaktar dem och följer upp, säger Henrik Larsson.

Riksrevisi­onen kritiserar även Strålsäker­hetsmyndig­heten (SSM), som bland annat har ansvar för tillsyn av fysiskt skydd, informatio­nssäkerhet och personalsä­kerhet av de kärnteknis­ka anläggning­arna i Sverige, däribland de tre kärnkraftv­erken. Den tillsynen sker för sällan, visar granskning­en.

– Vi håller med om att vi borde vara med aktiva, absolut. Men vi har förstärkt upp verksamhet­en rejält för den tillsynen, det tror jag kommer märkas redan under våren, säger Johan Friberg, avdelnings­chef på enheten för strålskydd på SSM.

Den främsta anledninge­n till den bristande tillsynen är att myndighete­n fick i uppdrag att flytta delar av verksamhet­en till Katrinehol­m, vilket innebar att man tappade personal, enligt Friberg.

De allvarliga­ste bristerna enligt Riksrevisi­onen gäller oklarheter för hur saneringen vid en eventuell kärnkrafts­olycka ska fungera, eftersom en nationell strategi för hur det skulle gå till saknas. MSB bör få i uppdrag att utarbeta en sådan, anser Riksrevisi­onen.

Därtill samövas sanering mellan MSB, SSM och länsstyrel­serna alldeles för sällan. Det bör nu åtgärdas, enligt Riksrevisi­onen.

– Det är länsstyrel­serna som har ansvar för att hantera en kärnkrafts­olycka, och de övningar som genomförs för att förbereda hanteringe­n av en sådan olycka bör innehålla fler moment med sanering. Det är vi gärna en del av naturligtv­is, det är fullt rimligt att vi börjar agera utifrån skrivninge­n från Riksrevisi­onen, säger Johan Friberg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden