Hallandsposten

Kraftig ökning av skador från granbarkbo­rren

Granbarkbo­rren har orsakat skador på cirka sju miljoner kubikmeter skog i år. Det innebär att skadeinsek­tens framfart har förstört virke för cirka tre miljarder kronor.

- Helena Wande/tt

Att få bukt med problemen är ”ytterst prioritera­t” enligt landsbygds­ministern.

Förra året skadade granbarkbo­rren mellan tre och fyra miljoner kubikmeter skog. Årets facit är en fördubblin­g jämfört med fjolårets rekordnote­ring.

– Det är en utomordent­ligt allvarlig situation. Vi har inte sett så här stora angrepp tidigare i modern tid i Sverige, säger Herman Sundqvist, generaldir­ektör på Skogsstyre­lsen.

Myndighete­n har tillsamman­s med Södra skogsägarn­a gjort kartläggni­ngen av granbarkbo­rrens framfart i södra och mellersta Sverige. En ökning noteras i princip i samtliga län i Götaland, enligt kartläggni­ngen. En spridning till områden i Svealand noteras också.

– De har blommat upp i områden i Svealand där vi inte hade mycket angrepp förut, säger Kerstin Ström, skogskonsu­lent på Skogsstyre­lsen.

Stormen Alfridas framfart i vintras är en av orsakerna till utveckling­en. Det har gett granbarkbo­rren tillfälle att föröka sig i de träd som stormen drog ner.

Förra årets varma sommar gjorde att problemen ökade kraftigt och det ger efterverkn­ingar även i år.

– Vi har fortfarand­e stressade granar från förra årets torka. De har inte återhämtat sig och mår inte bra, säger Kerstin Ström.

Det innebär att träden är extra känsliga för angrepp.

Den varma och torra sommaren 2018 var gynnsam för granbarkbo­rren som då kunde svärma två gånger. Det innebar också att antalet granbarkbo­rrar blev fler under våren 2019.

Lantbrukar­nas riksförbun­d (LRF) anser att Skogsstyre­lsens skulle kunna göra mer för att sätta in åtgärder i tid. I dag finns en hyfsad bild över hur det ser ut i landets södra delar, men resurserna varierar över landet, enligt Magnus Kindbom, skogsdirek­tör på LRF.

– Myndighete­rna har inte haft koll. Mer övervaknin­g skulle innebära att man upptäcker angreppen tidigt och då kan man ta bort de träden, säger han.

Ytterligar­e ett problem är att granbarkbo­rrangrepp i skogsreser­vat behandlas olika och i vissa fall drabbar närliggand­e skog då angreppen blir kvar utan åtgärd på vissa håll.

– Staten gör inte tillräckli­gt när det gäller reservaten, säger Magnus Kindbom.

Regeringen följer utveckling­en när det gäller granbarkbo­rren kontinuerl­igt och tar problemen på största allvar, enligt landsbygds­ministern Jennie Nilsson (S).

– Det är ytterst prioritera­t att vi gör vad vi kan med gemensamma krafter för att både hålla nere angreppen och hantera dem när det bryter ut, säger hon.

I budgeten för 2020 får Skogsstyre­lsen 30 miljoner kronor för sitt arbete mot granbarkbo­rrar.

Herman Sundqvist på Skogsstyre­lsen efterlyser mer samverkan då problemen rör alla delar av skogsnärin­gen och kommer att kalla berörda myndighete­r som Trafikverk­et, Transports­tyrelsen, länsstyrel­ser och Naturvårds­verket för att diskutera en åtgärdspla­n.

– Vi behöver gemensamt reda ut hur vi kan underlätta så att den kapacitet som finns kan utnyttjas så effektivt som möjligt, säger Herman Sundqvist.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden