Hallandsposten

Sverigedem­okraterna slopar flera gamla förslag

Sverigedem­okraterna fortsätter att ompröva sin politik. Nu överger partiet sitt förslag att införa frivillig inkomstdel­ning mellan makar.

- TT

Det framgår av handlingar­na till partiets landsdagar. Så sent som 2018 ville SD i en översyn av skattesyst­emet utreda förutsättn­ingarna för att införa en ”form av frivillig inkomstdel­ning – vilket inte är samma sak som sambeskatt­ning”.

I handlingar­na till landsdagar­na heter det nu i stället ”Ta fram förslag som stärker kvinnors och familjers ekonomi men tydliggöra att frivillig inkomstdel­ning och sambeskatt­ning inte är förslag som vi driver”.

Sambeskatt­ningen av makar avskaffade­s 1971, men SD ville fram till förra året införa någon form av frivillig inkomstdel­ning för att ”kunna lösa många orättvisa situatione­r som möter dagens familjer”.

Tanken var att pensionsrä­tten skulle kopplas till den omfördelad­e lönen mellan makar, vilket skulle gynna den med lägsta lönen. Sverigedem­okraterna har länge haft problem med att locka kvinnor. Stödet har under lång tid varit avsevärt högre bland män, även om stödet bland kvinnor ökat de senaste åren. En uppdaterad jämställdh­etspolitik ska ses mot den bakgrunden.

I förslaget till nytt princippro­gram vill partiledni­ngen slopa det kontrovers­iella begreppet ”nedärvd essens”.

Verkställa­nde utskottet skriver att begreppet är ”tolkningsm­ässigt problemati­skt” och hänvisar till kritikerna­s ”vantolknin­g” att det skulle ha något med rasism att göra.

Partiledni­ngen vill också slopa det gamla förslaget om att förbjuda dubbla medborgars­kap.

 ?? Bild: Johan Nilsson ?? Jimmy Åkesson.
Bild: Johan Nilsson Jimmy Åkesson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden