Hallandsposten

Medling om afrikanska länders vattentill­gång

Vattentill­gång blir mer och mer en fråga om nationell säkerhet – inte minst för länder i Mellanöste­rn och Nordafrika. Sedan USA stigit in som medlare har Egypten, Etiopien och Sudan lovat att försöka enas kring ett jättelikt dammbygge i Blå Nilen.

- Tt-afp-reuters

Etiopien började 2012 förverklig­a planerna på att bygga en stor damm i Blå Nilen, en biflod till Nilen. Dammen ska möjliggöra ett vattenkraf­tverk med en effekt på över 6 000 megawatt – ungefär sex gånger så mycket som Sveriges största vattenkraf­tverk Harsprånge­t.

Det ska bädda för att Etiopien kan bli Afrikas största energiexpo­rtör.

Bygget, med det pampiga namnet Grand Ethiopian Renaissanc­e Dam, skulle enligt tidigare planer stå klart 2020, men färdigstäl­landet har försenats.

Blå Nilen går ihop med Vita Nilen i Sudan, och bildar då Nilen som seden rinner vidare norrut till Egypten. De stora flodernas vatten är en avgörande fråga för de tiotal länder som de rinner igenom. Egypten och Sudan oroas båda av vad bygget ska innebära för deras vattentill­gång. Etiopiens linje är att vattenkraf­tsdammen, som blir Afrikas största, är avgörande för landets framtid.

Sedan USA:S finansmini­ster Steven Mnuchin lett medlingssa­mtal har nu de tre ländernas utrikesmin­istrar enats om fortsatta möten i december och januari i Washington för att försöka lösa oenigheten, meddelar USA:S finansdepa­rtement.

Egypten är i flera avseenden helt beroende av Nilen, som täcker 90 procent av behovet av dricksvatt­en och bevattning. Kairo hävdar historiska rättighete­r till flodens vatten genom avtal från 1929 och 1959.

Redan måste det ekonomiskt krisande Egypten importera hälften av sina livsmedel, och regeringen fruktar att den andelen ska stiga.

Förhandlin­gar mellan de tre länderna kollapsade tidigare i år och i oktober bad Egyptens president Abd al-fattah al-sisi sin amerikansk­e kollega Donald Trump att medla.

President al-sisi anser att Trump har en unik möjlighet att ”hitta avgörande lösningar” på konfliktfr­ågorna.

Men det är inte lätt. Ett land med tillgång till mindre än 1 000 kubikmeter per invånare och år anses ha vattenbris­t, och Egypten ligger redan i dag på 570 kubikmeter per invånare och år – vilket väntas minska till 500 kubikmeter till 2025.

Det är också en fråga om risken för sociala och politiska spänningar – något som inte minst kan uppstå när vattenbris­t tvingar landsbygds­befolkning in till fattigdom och arbetslösh­et i städerna.

Studier har bland annat pekat på att perioder med svår torka spätt på spänningar­na i länder där upproren under den så kallade arabiska våren uppstod 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden