Hallandsposten

Gamla godingar med kyckling är aldrig fel

- Mia Gahne bjuder på härliga recept varje vecka.

Kyckling är perfekt bjudmat så här års. I dag bjuder vi på klassiska rätter med inspiratio­n från Ukraina, Frankrike och USA.

När gjorde du en helstekt kyckling senast? Kanske inte direkt i går, gissar jag. För någonstans har vi villat bort oss i kycklingdi­sken. Numera äter de flesta av oss mest bröstfilé, och det kan ju vara hur gott som helst, men också ganska tråkigt och intetsägan­de om köttet behandlas på fel sätt. Jag tänkte därför att det var dags att damma av några gamla godingar och bjuda på klassiska kycklingrä­tter med smak av svunna tider och internatio­nella influenser. Rätter där kycklingsm­aken är i fokus i första hand och vi inte nödvändigt­vis måste nöja oss med snustorra bröstbitar.

Kyckling Kiev är en klassiker med rötterna i Ukraina. När man skär i köttet rinner ett härligt vitlökssmö­r ut på tallriken. Smöret gör filén saftig och smakrik. Det kan vara lite pilligt och kladdigt att laga, men är väl värt besväret.

Chicken pot pie är en amerikansk folklig favorit och perfekt comfort food när det blåser snålt om knuten. Det handlar om en ljuvligt krämig kycklingpa­j som värmer en ända in i själen. Lätt att laga och lätt att njuta av. Här passar det utmärkt med det lite saftigare lårfiléköt­tet.

Fransk coq au vin ska ju egentligen tillagas på tupp, men det är inte alltid så lätt att få tag på i matbutiken runt hörnet. I stället har jag valt att använda mig av det som numera oftast går under namnet ”kycklingbe­n”, och är som en halv kycklingkl­ubba. Ett ypperligt sätt att ta tillvara på enklare delar av kycklingen. Men du kan självfalle­t även använda en hel kyckling i stället och själv stycka den i bitar. Tänk bara på att inte steka bröstbitar­na för länge.

Oavsett vad du väljer att bjuda nära och kära på så är svensk kyckling klimatsmar­t mat med betydligt mindre miljöpåver­kan än till exempel nötkött.

” Jag tänkte därför att det var dags att damma av några gamla godingar och bjuda på klassiska kycklingrä­tter med smak av svunna tider och internatio­nella influenser

 ?? Bilder: Fredrik Sandberg ?? Ett härligt vitlökssmö­r väntar som en överraskni­ng i den klassiska retrorätte­n Kyckling Kiev.
Bilder: Fredrik Sandberg Ett härligt vitlökssmö­r väntar som en överraskni­ng i den klassiska retrorätte­n Kyckling Kiev.
 ??  ?? Fransk coq au vin ska egentligen lagas på tupp, men här har jag valt kycklingbe­n i stället.
Fransk coq au vin ska egentligen lagas på tupp, men här har jag valt kycklingbe­n i stället.
 ??  ?? Chicken pot pie är amerikansk comfort food när den är som bäst. Lättlagad krämig kycklingpa­j. Perfekt för lårfilé.
Chicken pot pie är amerikansk comfort food när den är som bäst. Lättlagad krämig kycklingpa­j. Perfekt för lårfilé.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden