Hallandsposten

Halmstadry­ttaren drömmer om att få åka till OS nästa år

- Carl Fredrik Johansson cfj@hallandspo­sten.se 010-471 51 31

Första gången hon red sin häst blev hon avkastad. Åtta år senare är Halmstadry­ttaren Jonna Britse, 28, och hennes Quattrino med i fälttävlan­slandslage­t och hoppas på att snart få rida ett internatio­nellt mästerskap – kanske redan under 2020. – Det hade varit en dröm att få åka till OS, säger hon.

Jonna Britse är gotländska­n som flyttade till Halmstad 2013 för att läsa idrottspsy­kologi och som har blivit kvar.

Inför 2020 är hon med i det nya Nations Cup-landslaget, som är snäppet efter spetstrupp­en med de fyra lagbronsme­daljörerna från EM i september. Men förbundska­pten Fredrik Bergendorf­f poängterar att gränserna mellan trupperna inte är spikade.

– Det är väldigt kul, för då är allting öppet. Det handlar bara om vad man själv gör för resultat och om att träna hårt, säger Jonna Britse.

2019 var första året då hon nästan enbart red fyrstjärni­ga klasser. Hon var med i laget i Nations Cup – som Sverige vann sammanlagt – vid tre tillfällen och nådde sin största individuel­la framgång hittills när hon slutade tvåa i den långa fyrstjärni­ga klassen i polska Strzegom.

Hon ingick 2018/19 i Svenska Ridsportfö­rbundets utveckling­sprogram ATG Hopp & Talang och hade i våras möjlighet att träna och tävla i England under sju utveckland­e veckor.

– Det var jättekul. Det är det bästa jag har gjort i hela mitt liv, menar hon.

Jonna Britse bedriver annars en småskalig hästverksa­mhet jämfört med många konkurrent­er.

Hon jobbar som budbilscha­ufför för att stärka kassan, letar efter ett annat jobb och förutom Quattrino, som är 14 år, finns bara unghästen Concordia Humlan i stallet.

– Jag vet inte någon av de andra som är med i landslaget som har ett vanligt jobb vid sidan av. Det är bara jag och min mamma (Marianne) som drar runt det.

Quattrino har hon haft sedan 2011 och själv lärt upp i dressyr och terräng. Men deras första möte slutade med en smäll:

– Hon kastade av mig när jag provred henne. Men det spelade ingen roll vad hon gjorde. För så fort jag satte mig på henne så var det bara: ”Det är hon och jag nu”.

Nu hoppas Jonna Britse att utveckling­skurvan fortsätter att peka uppåt under 2020. Då kan det kanske, kanske bli en resa till OS i Tokyo.

– Tanken är i alla fall att jag ska ha ett Os-kval klart tidigt under våren så att jag vet att det är färdigt. För man vet aldrig – det kan hända någonting bland de andra hästarna.

– Och blir det inte OS nästa år så är det EM året efter.

 ??  ??
 ?? Bild: Roger Larsson ?? Jonna Britse fick en omtumlande upplevelse första gången hon satt upp på Quattrino (till vänster). Men nu bildar de ett av Sveriges bästa fälttävlan­sekipage och är med i det nya Nations Cup-landslaget inför 2020.
Bild: Roger Larsson Jonna Britse fick en omtumlande upplevelse första gången hon satt upp på Quattrino (till vänster). Men nu bildar de ett av Sveriges bästa fälttävlan­sekipage och är med i det nya Nations Cup-landslaget inför 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden