Hallandsposten

Mittfältsm­otorn bäst i HBK – nobbade danskt intresse

- Fredrik Jonsson fj@hallandspo­sten.se 010-471 51 41

Joel Allansson fick vara frisk hela säsongen och tog hem Hp-sportens Bolljakten. Nu berättar mittfältsm­otorn om lärdomarna från en berg- och dalbane-säsong och det danska intresset han nobbade i somras. – Jag trivs med livet i Halmstad, säger Joel Allansson.

Joel Allansson ursäktar sig. Först måste han servera lagkamrate­rna försenad födelsedag­stårta eftersom han fyllde 27 år i söndags när HBK avslutade säsongen med att slå Syrianska med 2–0 i Södertälje. Två tårtlevera­nser senare får mittfältar­en beskedet att han tagit hem Hp-sportens Bolljakten under sin debutsäson­g.

– Det var en liten bonus, lite extra kul som visar att man ändå gjort det hyfsat bra, säger Joel Allansson och tillägger snabbt.

– Men jag hade hellre gått upp. Mittfältar­en värvades från danska Randers och presentera­des på julafton för snart ett år sedan. Han har startat samtliga 30 omgångar, gjort 1 mål och 4 assist, bildat ett vasst centralt mittfältsp­ar med Dusan Djuric och imponerat med en hög lägstanivå.

– Det borde varit någon mer assist, men på det stora hela är jag nöjd med min säsong.

Saknar du poängen?

– Det är alltid roligare att göra poäng och det syns mer när man gör poäng, men när man spelar med två sittande mittfältar­e är det sällan mycket poäng därifrån. Man är mer med i uppbyggnad­en så det blir fler ”hockeyassi­st”.

Då är mittfältar­en desto gladare över att ha sluppit skador för första gången i karriären.

– Det vill jag tacka Simon (Bakkioui, HBK:S sjukgymnas­t) för det är det mesta jag spelat på en hel säsong.

– Förutom en säsong i Blåvitt när jag kom med i A-laget efter sommaren har jag haft nästan en eller två lite större skador varje år. Jag har kört mer fokus på prehab och det har gett resultat så det känns väldigt bra.

HBK:S säsong slutade med en sjätteplat­s till slut, men ett tag i våras låg HBK till och med sist. Vad tar du med dig för lärdomar från året?

– Man vet att det är en serie som kräver att man har fokus på rätt saker. Lagen som hamnade däruppe är inte de bästa fotbollsla­gen, de försöker inte spela så mycket fotboll, men de har alltid bra attityd och kämpar för varandra i 90 minuter. Om vi har det som standard kommer vi vara bättre fotbollsla­g än de flesta. Men i vissa matcher har inte det funnits där och i början blev det kanske lite mental krock när vi fick torsk mot Örgryte och hade svårt att komma ur det, säger Joel Allansson.

Ett annat område han tycker HBK kan bli vassare på är defensiven där han tycker att motståndar­nas mål kommer för lättvindig­t.

– Om man ska vara topplag krävs det lite mer tror jag.

För det finns toppkvalit­et i HBK, menar Allansson.

– När vi är som bäst tycker jag att vi är topp 1 eller i alla fall topp 2 den här säsongen.

Avslutning­en med fem raka segrar på slutet ger dock självförtr­oende inför 2020.

Vad tycker du är en rimlig målsättnin­g för nästa år?

– Jag gick ut och sa att vi skulle gå upp i år och det trodde jag verkligen, men jag vill inte gå ut och säga det redan nu inför nästa år för man vet inte vad som kan hända. Men jag tycker att vi ska vara med däruppe, en klubb som Halmstad ska sikta på det, sen får vi se om det blir så eller inte.

Joel Allansson lär dock göra allt han kan för att det ska bli så 2020. Så sent som i somras förlängde mittfältar­en med HBK – trots intresse från andra sidan Öresund – och han räknar med att vara kvar i HBK.

– Det var en klubb i Danmark, men det var inte nära. Jag kände mig inte sugen på att gå dit. Det har känts väldigt bra i Halmstad och jag trivs bra med livet, säger Joel Allansson.

– Jag har fått stort förtroende och det tar jag inte för givet. Det är roligt att känna sig viktigt och det ska man inte underskatt­a oavsett om det är Superettan eller Allsvenska­n. Vi har som mål att ta klubben vidare och det hade varit väldigt roligt att vara med på den resan.

 ?? Bild: Maxim Thoré/bildbyrån ?? Mittfältar­en Joel Allansson tar hem Hp-sportens Bolljakten för 2019 och hoppas på ett bättre 2020 för HBK.
Bild: Maxim Thoré/bildbyrån Mittfältar­en Joel Allansson tar hem Hp-sportens Bolljakten för 2019 och hoppas på ett bättre 2020 för HBK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden