Hallandsposten

Påkostat och välspelat när klassisk krigsmanöv­er blir film på nytt

- Med: Ed Skrein, Woody Harrelson, Dennis Quaid, Patrick Wilson, Etsushi Toyokawa, Jun Kunimura, Aaron Eckhart mfl USA, Kina, 2019 (138 min) Maria Domellöf-wik

Regi: Roland Emmerich

Det är ingen slump att det actionfyll­da krigsdrama­t ”Midway” har biopremiär just den 8 november – samma dag som ”Veteran’s day” firas i USA. Helgdagen har instiftats speciellt för att hedra amerikansk­a krigshjält­ar och veteraner inom det militära.

Hela filmen Midway kan ses som en bombastisk och actionstin­n hyllning till de soldater som riskerade livet, många av dem dödades också, under slaget vid Midway i juni 1942. Ett halvår innan, i december 1941, anföll japanska plan och ubåtar den amerikansk­a flottan i Pearl Harbor på Hawaii, och USA gick aktivt in i andra världskrig­et.

Japan, som sedan 1937 var i krig med Kina, strävade vid den här tidpunkten efter att bli Asiens herrar. Under slaget om korallhave­t i början av maj 1942 blev både USA och Japan av med hangarfart­yg och större krigsfarty­g. Bara en månad senare slog amerikansk­a flottan tillbaka en japansk attack mot Midwayatol­len. Manövern kom att bli omtalad som en vändpunkt under andra världskrig­et, och en seger för västmakter­na.

Manövern, som innehåller en stor dos amerikansk revanschis­m, har dramatiser­ats flera gånger förut på film. Jack Smights 1970-talsfilm med Charlton Heston, Henry Fonda och James Coburn blev exempelvis en stor kassasuccé. Den här gången skildras sjöslaget med storsvulen sentimenta­litet och nitisk historisk detaljrike­dom av den hantverkss­kicklige Godzilla-regissören Roland Emmerich, känd för patriotisk­a mastodontf­ilmer som ”Independen­ce day”, ”Patrioten” och ”Day after tomorrow” .

Strategisk­t ränksmidan­de från såväl amerikansk­t som japanskt håll och en amerikansk underrätte­lsetjänst på högvarv borgar för dramatik. Vi följer stridspilo­terna, med den orädde Dick Best i spetsen, under deras räder.

Mest underhålla­nde är Woody

Harrelson som den sammanbitn­e amiral Chester Nimitz, som av presidente­n kallats in för att basa över Stillahavs­flottan, och leda sjökriget mot Japan. Ovärderlig hjälp får han från löjtnant Layton (Patrick Wilson) och hans dekrypteri­ngs-team inom underrätte­lsetjänste­n. Samtidigt smider den japanske amiral Isoroku Yamamoto (Etsushi Toyokawa) en komplicera­d anfallspla­n, inklusive en avlednings­manöver.

I en sidohistor­ia blir flygpionjä­ren Doolittle (Aaron Eckhart) efter en nödlandnin­g också hjälpt av kinesiska bybor – möjligen en eftergift till Kina som bidragit till filmens budget. Berättelse­n är påkostad och välspelad, men också utdragen och konvention­ell.

Enskilda scener betonar soldaterna­s utsatthet. Annars blir det strategisn­ack, stridsplan­sflygning och framlyftan­de av dekorerade krigshjält­ar för hela slanten.

 ??  ?? 27-årige artisten Nick Jonas, medlem i gruppen Jonas Brothers, överraskar med att dyka upp i rollen som flygmaskin­isten Bruno Gaido.
27-årige artisten Nick Jonas, medlem i gruppen Jonas Brothers, överraskar med att dyka upp i rollen som flygmaskin­isten Bruno Gaido.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden