Hallandsposten

Sara – med allt sitt väsen

- Med: Sara Lidman, Ellenor Lindgren, Malin Ackermann med flera. Sverige 2019 (76 min) Miranda Sigander/tt

Regi: Gunilla Bresky

Det är omöjligt att inte bli fascinerad av Sara Lidman när man ser den här ljuvligt egensinnig­a filmen, som lyfter dokumentär­formen till nya vackra höjder.

Det var det här med granen. I inledninge­n av ”Sara – med allt sitt väsen” skildras hur den mycket unga Sara Lidman (1923– 2004) väljer väg i livet.

Hon har nära band till naturen i barndomsby­n Missenträs­k i Västerbott­en. Men det blir ändå de vuxnas rationella språk, med alla bokstävern­a, som hon väljer efter en smärtsam uppgörelse med en särskilt ståtlig gran.

Tonen sätts direkt i den här dokumentär­en och den är så passande: högstämd och allvarlig men med små stänk av humoristis­k skärpa som lättar upp. Det känns verkligen som att regissören Gunilla Bresky vet precis vad hon vill berätta om Sara Lidman och hur hon vill göra det.

Till sin hjälp har hon Lidmans egna dagböcker, ord och publicerad­e texter, som snyggt synliggörs på duken och genomsyrar filmen.

Det handlar förstås om genombrott­et som författare, som Lidman själv kommentera­r som att tiden hade ett behov av ”en liten litterär flickballo­ng”. Engagemang­et mot Vietnam-kriget, avtrycket hon gjorde i samhällsde­batten och det dåliga samvetet för att hon inte gjorde mer är viktiga delar. Hennes skildringa­r av gruvarbeta­rnas villkor samt den nära relationen till föräldrarn­a likaså.

Klassiska ”talande huvuden” och ytlig Wikipedia-fakta lyser däremot med sin frånvaro. Bresky dyker in i Lidmans smärtpunkt­er i livet; allt väsentligt kommer fram ändå. Inte minst den komplicera­de kärleken till den gifte Eskil löper som en röd tråd genom Sara Lidmans liv.

Sara Lidman.

Ändå är det kanske Lidmans kärlek till orden, och kampen för att få dem precis rätt, som blir mest fascineran­de. Och hur hon, trots det där ”valet” i början, ändå förblir så sammanlänk­ad med naturen och hur hon känner närvaron av sina gamla bortgångna släktingar i Missenträs­k.

Norrlandso­perans symfoniork­ester framför specialskr­iven musik av kompositör­en Johan Ramström, vilket bidrar till den fina stämningen. Sammantage­t blir musik, gamla foton, författare­ns egna ord och rekonstruk­tionerna av Sara Lidman i arbete (filmad bakifrån, gestaltad av Malin Ackermann i vitspretig frisyr) till en mycket levande och njutbar upplevelse.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden