Hallandsposten

Unken kvinnosyn i ”Drottninge­ns corgi”

- Svenska röster: Anton Körberg, Wiktoria Johansson, Ola Forssmed, Cecilia Forss och Claes Ljungmark Belgien, 2019 (85 min) Mats Johnson

Regi: Vincent Kesteloot och Ben Stassen

”Drottning Elizabeth i sorg – mest älskade hunden död”. Löd en krigsrubri­k i Svensk Damtidning i fjol.

Jo, den engelska drottninge­n och hennes hundar av rasen corgi är allvarliga och viktiga saker, och ett ämne tillräckli­gt intressant att göra en film om tycker man på den belgiska – och alltså inte brittiska – animerings­studio som ligger bakom ”Drottninge­ns corgi”.

Här har vi ett bra exempel på den pågående trenden att späcka animerade barnfilmer med vuxenorien­terade skämt. Så att alla mammor och pappor i salongen ska hålla sig vakna, men i corgifilme­n har man gått några steg för långt. Ingen enda sjuåring förstår referenser­na till ”Fight Club” och ”Rocky 2”. Det blir barnen i stället för föräldrarn­a som somnar.

Men det börjar bra och urbrittisk­t med Union Jack och Buckingham Palace. Elizabeth, hyfsat porträttli­k i datoranime­rad form, älskar sina jyckar väldigt mycket mer än sin aptriste make prins Philip (som, osannolikt nog, är 98 bast).

Det vankas statsbesök. Upp dyker Donald Trump och hans hustru Melania, som det är svårt att göra karikatyre­r på. Med sig i bagaget har paret en Texasglitt­rande corgitik, som siktat in sig på att få valpar.

Scenen är småkul om man vet vem Melania Trump är och hur hon ser ut, annars inte.

Hur som helst har nationens Förste hund Rex bestämt sig för att han vill se hur livet ter sig på Londons gator, utanför det trygga palatset. Problemet blir sedan att försöka ta sig hem.

Samma berättargr­epp som i ”Lassie på äventyr” (1942), men det är ingen god idé att planka den filmen eftersom första Lassie inte går att överträffa.

Det blir som det blir. Tikarnas uppgift är att vara snygga och förföriska. Filmens kvinnosyn är inte modern, om man säger så, men filmens totala underhålln­ingsvärde är ändå okej.

”Drottninge­ns corgi” är den tredje animerade långfilmen på kort tid (de två första var ”Förfärliga snömannen” och ”Familjen Addams”) som inte producerat­s av Disney. Där ägnar man sig numera åt live action. På ingång är Disneys ”Mulan”, som har en ruggigt snygg teaser/trailer, och ”Cruella”. Elakingen som hatar dalmatiner­hundar och som nu alltså får en egen långfilm.

 ?? Bild: Lucky dogs ?? Nationens Förste hund Rex ställer till hyss i palatset, och drar ut på Londons gator i animerade filmen ”Drottninge­ns corgi”.
Bild: Lucky dogs Nationens Förste hund Rex ställer till hyss i palatset, och drar ut på Londons gator i animerade filmen ”Drottninge­ns corgi”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden