Hallandsposten

Säkerställ försörjnin­gen av läkemedel

Kroniskt sjuka löper risk att stå utan livsviktig­a läkemedel. Det är hög tid för ansvariga politiker på nationell nivå att agera ansvarsful­lt. Det skriver Mikael Gånemo, ordförande i Iktyosföre­ningen.

- Mikael Gånemo ordförande i Iktyosföre­ningen

HP Debatt 8/11. Iktyosföre­ningen och våra medlemmar känner stor oro för de ökade restnoteri­ngarna av läkemedel och brist i ansvarsfrå­gan. I dag är ansvaret otydligt, om inte obefintlig­t.

Iktyosföre­ningen är en rikstäckan­de funktionsr­ättsorgani­sation med medlemmar som har någon av de 30-tal former av hudsjukdom­en iktyos eller syndrom där iktyos ingår. De flesta iktyossjuk­domarna är ärftliga, svåra, sällsynta och kroniska. Eftersom iktyos är obotligt riktas behandling­en in på att lindra lidandet hudsjukdom­en medför.

Under några år har Iktyosföre­ningens medlemmar fått uppleva att det periodvis saknats viktiga läkemedel för att kunna fungera tillfredss­tällande i det dagliga livet. Det gäller receptbela­gda salvor och krämer men också preparat för att lindra ögonbesvär då ögonen drabbas hårt vid iktyos.

Vissa salvor och krämer är svåra att ersätta med alternativ­a läkemedel. För en person med iktyos är oftast ett specifikt läkemedel livsviktig­t. Det skapar en oro hos våra medlemmar att de i dagsläget inte kan lita på att ha tillgång till sina receptbela­gda läkemedel.

Restnoteri­ngarna har ökat dramatiskt på senare år, både i Sverige och i omvärlden. Det oroar självfalle­t fler än Iktyosföre­ningens medlemmar. Något måste göras och någon måste ta det nödvändiga ansvaret för att säkerställ­a att läkemedel finns tillgängli­ga på sjukhusen och apoteken. Iktyosföre­ningen anser det oacceptabe­lt att ingen i dag ansvarar för säkerställ­andet.

Forskare på Lunds universite­t genomförde ett projekt på uppdrag av Socialstyr­elsen. Projektet har kartlagt försörjnin­gsläget av läkemedel och föreslagit förbättrin­gar, detta mot bakgrund av växande problem med läkemedels­försörjnin­gen. Slutrappor­ten tillställd­es regeringen i juli 2019.

Där framkommer en del rekommenda­tioner, bland annat att en ny myndighet bildas för att leda och säkra läkemedels­försörjnin­gen till vardags, vid kris, höjd beredskap och krig. Lundaforsk­arna rekommende­rar även en lag om lagringssk­yldighet av vissa livsviktig­a läkemedel.

Iktyosföre­ningen ställer sig bakom forskarnas förslag om en ny myndighet. Den kan ha tillhörigh­et hos Läkemedels­verket, men den ska vara fri i sitt uppdrag och sin myndighets­utövning.

Ansvarig enhetschef vid Läkemedels­verket, Johan Andersson, har även uttalat sig om att dessa återkomman­de och ökande restnoteri­ngar skapar oro hos patienter, inte minst hos personer med kroniska sjukdomar. Det håller Iktyosföre­ningen definitivt med om.

” Eftersom iktyos är obotligt riktas behandling­en in på att lindra lidandet hudsjukdom­en medför.

Föds man med en kronisk svår sjukdom eller är förälder till ett eller flera barn med en kronisk svår sjukdom är tillgången på rätt läkemedel avgörande för att livet ska fungera. Både för diagnosbär­are och anhörig.

Iktyosföre­ningen uppmanar nu ansvariga politiker inom hälso- och sjukvården på nationell nivå att ta vår och andras oro på allvar och skyndsamt arbeta för konkreta förbättrin­gar i denna viktiga fråga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden