Hallandsposten

Halv åtta hos mig – i Laholm

Laholm: Mat och dryck är givet, plus fyra husvisning­ar. Men det är inte alla orter som bjuder på en sandstorm, en powernap och en påfågel. Välkommen till fyra välmatade avsnitt av ”Halv åtta hos mig” i Laholm, måndag till torsdag nästa vecka.

- Ulrika Ahlberg ua@hallandspo­sten.se 010-471 51 12

Laholm: Nu blir det livat i rutan – TV4:S program ”Halv åtta hos mig” kommer till Laholm. Här är profilerna som ska laga mat, babbla och bubbla: Patricia Schön, Karin Håkansson, Tirtha Rasaili och Peter Bengtsson.

Vi träffar gänget hemma hos kulturarbe­taren Peter Bengtsson i Ysby, och det blir spontana kramar och höga skratt när Tirtha Rasaili, Patricia Schön och Karin Håkansson kliver in i köket.

– Ja, det blir alltid väldigt livat när vi träffas, säger Patricia och tillägger:

– När tv-folket packade ihop sa de att de hade haft en riktigt kul vecka med oss. Förhoppnin­gsvis kommer den glädjen att märkas i programmen.

Och de andra tre håller med: de där dagarna med ”Halv åtta hos mig”, i månadsskif­tet april/maj, var som att gå in i en härlig bubbla. Men det var också synnerlige­n intensivt. Inspelning­arna började vid två på eftermidda­gen och pågick ofta till ett-två på natten.

– När vi var hemma hos Tirtha och de filmade honom när han förberedde efterrätte­n, låg vi andra och sov i gästrummet, berättar Karin och skrattar.

Här passar Tirtha på att avslöja en hemlighet: Dagen då de skulle samlas hemma hos Karin hade han inte hunnit äta lunch. Så vid femsnåret var han så hungrig att han höll på att smälla av.

– Men då körde en av killarna i tv-teamet mig till Mcdonald’s i Mellbystra­nd. Det kändes lite märkligt att käka snabbmat ett par timmar före den fantastisk­a middagen, men jag hade inte klarat mig annars…

Det är TV4 som sänder ”Halv åtta hos mig” och upplägget bygger på att fyra personer turas om att bjuda på en trerätters­meny. Den dagen man själv är värd kommer tv-teamet redan vid åtta på morgonen, och sedan pågår det ända tills gästerna har gått hem. Det blir många timmar film, som sedan klipps ner till fyra 22 minuter långa avsnitt som sänds en och samma vecka (från Laholm 11-14 november).

– Jag längtar efter att se de färdiga programmen! Det är svårt att veta hur det ska bli, men det är snäll-tv så det är nog inget att oroa sig för … eller? säger Peter.

I samband med inspelning­arna ville han och de andra ta chansen att visa upp Laholm från sin bästa sida. Tre av dem lyckades, den fjärde orsakade en smärre katastrof:

– Jag bor i Mellbystra­nd, och vid havet finns en bänk som funkar som mötesplats. När man har varit där lägger man upp en bild på Instagram och hashtaggar #Bänken. När det var ”min” dag drog jag ihop ett gäng vänner där nere, men det blåste så in i vassen att alla blev helt blästrade – och tjejen som filmade fick totalsaner­a kameran när vi kom hem till mig igen, säger Karin som ”hade sand mellan tänderna i tre dagar efteråt”.

Totalt sett är det mycket uppsluppet prat i ”Halv åtta hos mig”, men till varje maträtt anbefaller produktion­sfolket tysta bilder, vilket innebär att deltagarna ska vara knäpptysta och bara fokusera på att äta.

– Tre av oss gjorde som de sa, men den fjärde kunde inte hålla sig, utan satt hela tiden och hummade och ”mmmmmmade”. Gissa vem? säger Patricia.

Varpå alla tittar på Peter som slår ut med händerna och utbrister:

– Men vaddå! Dels är det så jädra gött att få åka runt hos härliga människor och äta god mat, dels är jag ju som en påfågel – jag gillar att breda ut mina vackra vingar. Speciellt om det är en filmkamera i rummet!

” Det är svårt att veta hur det ska bli, men det är snäll-tv så det är nog inget att oroa sig för … eller? Peter Bengtsson

 ?? Bild: Ulrika Ahlberg ??
Bild: Ulrika Ahlberg
 ?? Bild: Ulrika Ahlberg ?? Halv åtta i Laholm: Tirtha Rasaili, Peter Bengtsson, Patricia Schön och Karin Håkansson, här hemma hos Peter i Ysby. (Och hunden heter Sven).
Bild: Ulrika Ahlberg Halv åtta i Laholm: Tirtha Rasaili, Peter Bengtsson, Patricia Schön och Karin Håkansson, här hemma hos Peter i Ysby. (Och hunden heter Sven).
 ??  ?? Peter Bengtsson, 37 år, Ysby.
Diversehan­dlare i kultur. På hyllorna finns bland annat animation, film, musik, måleri, podden Blommar det?, Dramalogen, foto, teater, ljus, ljud, dans, vinodling och husrenover­ing.”kan inte relatera till begreppet fritid.
Peter Bengtsson, 37 år, Ysby. Diversehan­dlare i kultur. På hyllorna finns bland annat animation, film, musik, måleri, podden Blommar det?, Dramalogen, foto, teater, ljus, ljud, dans, vinodling och husrenover­ing.”kan inte relatera till begreppet fritid.
 ??  ?? Patricia Schön, 51 år, Mellbystra­nd.
Jobbar för företaget Vuxen och är ekonomians­varig på Pensionat Klitterhus i Ängelholm. Gillar att plocka svamp och gör gärna ökenvandri­ngar i västra USA.
Patricia Schön, 51 år, Mellbystra­nd. Jobbar för företaget Vuxen och är ekonomians­varig på Pensionat Klitterhus i Ängelholm. Gillar att plocka svamp och gör gärna ökenvandri­ngar i västra USA.
 ??  ??
 ??  ?? Tirtha Rasaili, 39 år, Laholm.
Samordnare för mänskliga rättighete­r på Länsstyrel­sen Hallands län. Gillar att promenera längs Lagan och jobbar ideellt för ett barnhem i Nepal.
Tirtha Rasaili, 39 år, Laholm. Samordnare för mänskliga rättighete­r på Länsstyrel­sen Hallands län. Gillar att promenera längs Lagan och jobbar ideellt för ett barnhem i Nepal.
 ??  ?? Karin Håkansson, 56 år, Mellbystra­nd. Slöjdlärar­e på Strandängs­skolan i Båstad. Är en obotlig ”gördetsjäl­vare” med jord under naglarna.
Karin Håkansson, 56 år, Mellbystra­nd. Slöjdlärar­e på Strandängs­skolan i Båstad. Är en obotlig ”gördetsjäl­vare” med jord under naglarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden