Hallandsposten

Hyltebruks pastorat räknar med miljontapp

Hylte: Hyltebruks pastorat budgeterar med ett underskott i sin verksamhet nästa år, med omkring 1,6 miljoner kronor.

- Lennart Hildingsso­n lh@hallandspo­sten.se 010-471 51 22

Skälet är en pågående minskning av medlemmar.

Pastoratet har under 2020 drygt 20 miljoner kronor att röra sig med, varav cirka 60 procent är intäkter via den kyrkoavgif­t (tidigare kyrkoskatt) som medlemmar i Svenska kyrkan betalar. Resten av intäkterna är i huvudsak begravning­savgifter och olika bidrag.

– Det är en minskning av intäkterna från medlemsavg­iften som vi ser, säger Bo Lindbladh, kyrkoherde och chef för pastoratet­s verksamhet.

Det är inte, påpekar han, fråga om medlemmar som går ur kyrkan.

– I stället är det flyttnings­netto. Församling­smedlemmar flyttar till andra kommuner och många av dem som flyttar in är inte medlemmar i kyrkan.

Ingrid Ehde Larsson, ordförande för kyrkorådet, anger att man från pastoratet­s politiska ledning jobbar med att komma tillrätta med obalansen.

Dels handlar det om att vitalisera hela kyrkans arbete, dels om att få ned kostnader som man har i sitt fastighets­bestånd – bland annat genom att avyttringa­r.

– På tur finns sockenstug­an i Färgaryd, som vi inte har så stort behov av. Eftersom vi huvudsak bara använder kyrkan i Hyltebruk för gudstjänst­er, medan Färgaryds används för större arrangeman­g med musik och förstås för begravning­ar. Vi använder församling­shemmet i Hyltebruk för de flesta samlingar.

En försäljnin­g av sockenstug­an i Färgaryd får dock vänta dock något år, eftersom det blir flitigare använt nu när församling­shemmet påverkas av ombyggnad.

Förnyelsea­rbetet hon nämner har en hållpunkt då bland annat kyrkopolit­ikerna träffas till en ”visionsdag” mot slutet av januari nästa år.

– Vi får inte fastna i tankar som att ”så här har vi alltid gjort”. I stället måste vi förändra oss så att flera människor känner sig hemma i kyrkan, säger Ingrid Ehde Larsson.

Enligt Bo Lindbladh har pastoratet en ekonomisk reserv.

– Det är denna som bland annat finansiera­r den nya pastorsexp­editionen som börjat byggas.

Växjö stift har beslutat om ett så kallat målkapital, som varje pastorat ska ha av egna tillgångar, och som inte får tummas bort för att täcka underskott i verksamhet­en. Bo Lindbladh anger att pastoratet hade ett dubbelt så stort eget kapital, mot måttet som gäller, inför att man satte i gång det senaste byggprojek­tet. Det räcker också till underskott­et 2020.

För 2018 slutade året med ett ekonomiskt överskott för pastoratet på drygt två miljoner kronor.

Den största utgiftspos­ten är löner för präster och övrig personal. I Hyltebruks pastorat ingår församling­arna Färgaryd, Långaryd, Unnaryd och Femsjö.

” ...måste vi förändra oss så att flera människor känner sig hemma i kyrkan. Ingrid Ehde Larsson, kyrkorådet­s ordförande

 ?? Bild: Hp/arkiv ?? Färgaryds kyrka. Utveckling­en för pastoratet och Svenska kyrkan i Hyltebruk har nått en punkt där man inte längre har balans i ekonomin.
Bild: Hp/arkiv Färgaryds kyrka. Utveckling­en för pastoratet och Svenska kyrkan i Hyltebruk har nått en punkt där man inte längre har balans i ekonomin.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden