Hallandsposten

Man angrep granne med stenbumlin­g

- Michael Larsson ml@hallandspo­sten.se 010-471 51 50

Halmstad: Grannen gjorde ”konstiga, jämrande ljud”. Då slog 30-åringen in grannens dörr med en stenbumlin­g, drog ut honom ur lägenheten och slog mannen flera gånger i ansiktet med knuten näve. ”Jag hade inget val. Han hade stört mig – och det kan han ju inte göra helt ostraffat”, säger den åtalade 30-åringen i förhör med polisen.

Det var i början av året som en polispatru­ll kallades till en ort i norra Halmstad efter larm om en pågående misshandel.

Den nu åtalade 30-årige mannen hade tidigt på morgonen börjat kasta en drygt 4 kilogram tung sten mot grannens ytterdörr. Syftet var, enligt mannen själv, att dörren skulle gå sönder – och när den väl gjorde det så sträckte han in handen genom hålet, öppnade dörren och drog sedan ut grannen ur lägenheten och började misshandla honom.

När polisen anlände till adressen erkände 30-åringen direkt. ”Han var saklig när han berättade vad som hänt”, skriver en av poliserna i sin rapport efter händelsen.

Förklaring­en till 30-åringens agerande, är enligt honom själv, att grannen sedan en tid tillbaka stört honom genom att göra ”konstiga, jämrande ljud – likt någon som lider av ångest”. Han berättar att han flera gånger bland annat bankat och slagit i skåp för att få grannen att förstå vinken, men att detta inte har hjälpt.

Enligt grannen var det inte första gången som 30-åringen tog till stenbumlin­g. I förhör berättar han att mannen vid fyra eller fem tidigare tillfällen kastat stenar på hans dörr.

Den 30-årige mannen åtalas nu vid Halmstads tingsrätt för skadegörel­se, hemfridsbr­ott och misshandel.

HFAB yrkar även på drygt 24000 kronor i skadestånd för den förstörda dörren.

30-åringen erkänner de misstänkta brotten och säger i förhör att han förstår att hans agerande kan leda till fängelsest­raff. Han upplever dock att han inte hade något val. Grannen har fört ett sådant oljud och stört honom och det ”kan grannen ju inte göra helt ostraffat”, berättar han.

Mannen berättar även att han har en diagnos inom autismspek­trumet och att han har svårt för folk i allmänhet – och personer med rötter i Mellanöste­rn i synnerhet.

 ?? Bild: Polisen ?? Skadorna på den målsägande­s ytterdörr.
Bild: Polisen Skadorna på den målsägande­s ytterdörr.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden