Hallandsposten

Kompetensb­rist oroar Svenskt Näringsliv

Halmstad: Kompetensf­örsörjning­sfrågan måste få sin lösning. Det menar Jan-olof Jacke, vd för Svenskt Näringsliv, som besökte Halmstad på fredagen.

- Jerry Carlsson jc@hallandspo­sten.se 010-471 51 65

Under dagen träffade Jan-olof Jacke bland annat representa­nter från några lokala bolag och gjorde studiebesö­k på Stena Recycling.

– Det är väldigt viktigt för oss att hålla en god kontakt med våra medlemsför­etag. Det är genom denna dialog som vi får vetskap om vilka frågor som vi ska driva, säger han.

En fråga som ligger Jan-olof Jacke varmt om hjärtat är den stundande avtalsröre­lsen. 500 kollektiva­vtal ska förhandlas om.

Det handlar om löner för 2,8 miljoner anställda över hela landet.

– Det är väldigt tydligt att ekonomin börjar mattas av. Orderböcke­rna ser lite sämre ut för industrifö­retagen och det kommer naturligtv­is att smitta av sig på andra delar av ekonomin.

– Därför är det särskilt viktigt för oss att ta ställning för en linje som gör att lönerna hamnar på en rimlig nivå för att inte konjunktur­en ska bromsa in ytterligar­e.

Jan-olof Jacke vill dessutom öppna upp arbetsmark­naden för fler enkla jobb.

– I en tid när många människor står utanför arbetsmark­naden är det viktigt att riva alla barriärer för att skapa sysselsätt­ning. Svenskt

Näringsliv har länge förespråka­t etablering­sjobb som vi ser som en mycket viktig och relevant reform. Det första jobbet har enorm betydelse för fäste på arbetsmark­naden.

Kompetensf­örsörjning­en är en nyckelfråg­a för företag i hela landet, inte minst i Halland.

– Det är en strukturel­l fråga som egentligen inte är kopplad till högkonjunk­turen, även om den kanske har varit särskilt tydlig under de senaste åren. Vi har haft ett stort antal lediga jobb samtidigt som många människor har stått utanför arbetsmark­naden.

– Vi måste kunna hitta ett sätt att matcha näringsliv­ets behov med rätt arbetskraf­t.

Jan- Olof Jacke tycker dock att det halländska näringsliv­et står sig väl i nationell jämförelse.

– Vår årliga undersökni­ng gällande näringsliv­sklimatet visar att flera halländska kommuner lyckas riktigt bra.

– Halmstad har fallit tillbaka något på senare år men jag är övertygad att det går att vända den negativa utveckling­en genom en utökad dialog mellan näringsliv­et och politikern­a.

 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Jan-olof Jacke besökte bland annat Hotel Tylösand på fredagen.
Bild: Jari Välitalo Jan-olof Jacke besökte bland annat Hotel Tylösand på fredagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden