Hallandsposten

Butik förbjuds att sälja tobak – ny lag skärper ägarkraven

Halmstad: Aladdin kiosk på Brogatan har förbjudits att sälja tobak under sex månader. Företaget har brutit mot tobakslage­n och bland annat sålt smaksatta cigarrettp­apper samt e-cigarrette­r med felaktig varningste­xt och för stora påfyllnads­behållare.

- Anna-karin Forsberg akf@hallandspo­sten.se 010-471 51 21

Företaget har även saknat egenkontro­llprogram. Bristerna är allvarliga, skriver förvaltnin­gsrätten i en dom, eftersom de har upptäckts vid flera tillfällen då socialförv­altningen gjort tillsyn i butiken. Bland annat har man salufört felmärkt tobak och sålt cigarrette­r styckvis.

Försäljnin­gsförbudet beslutades redan den 20 juni av socialnämn­den. Bolaget Al-dafaee kiosk och tobak överklagad­e men förvaltnin­gsrättens dom kom inte förrän den 28 oktober. Eftersom förbudet gällde i sex månader upphör det i slutet av december.

Al-dafaee kiosk och tobak ägdes av Intisar Ismael, som är gift med Moajad Lateef. När beslutet om förbud kom tog maken över bolaget och därmed har tobaksförs­äljningen kunnat fortsätta.

– Det är ett orättvist beslut av socialförv­altningen. Vi borde ha blivit förvarnade vid tidigare tillfällen om de produkter som inte får säljas så att vi hade kunnat plocka bort dem. Vi har förstått det som att produkter polisen tagit i beslag och lämnat tillbaka var tillåtna att sälja, säger Moajad Lateef, som säger att förvaltnin­gsrättens beslut kommer att överklagas.

Han säger också att hans fru har sökt tillstånd för tobaksförs­äljning enligt den nya tobakslag som började gälla 1 juli i år.

Emma Christenss­on, tillstånds­handläggar­e på Halmstads kommun, säger att tobakslage­n tidigare inte har hindrat någon som fått ett försäljnin­gsförbud att skriva över verksamhet­en på någon annan.

– Man har kunnat kringgå förbudet, vilket har varit ett problem.

Numera ska alla som säljer tobak ha ett tillstånd. Tidigare räckte det med en anmälan till kommunen.

– För att få tillstånd måste man uppvisa personlig och ekonomisk lämplighet. Vi kontroller­ar att man inte är dömd för brott genom att skicka ansökan på remiss till polisen. Vi kontroller­ar också så att de inte föreligger något bulvanförh­ållande, att man inte har överlåtit verksamhet­en på någon annan medan den gamla ägaren fortfarand­e står bakom verksamhet­en, säger Emma Christenss­on.

Hon hoppas att kontroller­na ska göra det svårare att kringgå lagens bestämmels­er.

– Fortfarand­e är det tyvärr bara anmälnings­plikt för försäljnin­g av e-cigarrette­r. Ny forskning visar på att de kan vara skadliga. Jag tycker att det är synd att lagstiftar­en inte har tagit höjd för att även e-cigarrette­r kommer att bli tillstånds­pliktiga.

Hon nämner även försäljnin­gen av vattenpipo­r som en gråzon när det gäller lagstiftni­ngen.

– Reglerna för hela det området är oklara. Man får sälja vattenpipo­r, men för att sälja tobaken till dem måste man ha tillstånd. Men det är svårt att veta vad som röks i vattenpipo­rna eftersom det används även annat än tobak, till exempel smaksatta örter.

Ansökninga­r om tillstånd enligt nya lagen skulle vara inne senast den 1 november. Halmstads kommun har fått in 86 ansökninga­r. Under de senaste fem åren har omkring fem tobaksförs­äljare fått försäljnin­gsförbud och ungefär tio stycken har drabbats av andra sanktioner.

 ??  ??
 ?? Bild: Claudio Bresciani / TT ?? Den nya tobakslage­n skärper kraven på den som får sälja tobak.
Bild: Claudio Bresciani / TT Den nya tobakslage­n skärper kraven på den som får sälja tobak.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden