Hallandsposten

Världens bästa vaniljglas­s tillverkas av Sia i Slöinge

Halland: På frågan om vilka som gör den bästa glassen i världen skulle nog många svara Italien med sin gelato. Fråga 13 av världens ledande glassföret­agare och svaret blir: Sia Glass. I alla fall när det kommer till vaniljglas­s.

- Christophe­r Vallerius redaktione­n@hallandspo­sten.se

Varje år hyllas glassföret­ag från hela världen när medlemmarn­a i IICC (The Internatio­nal Ice Cream Consortium) träffas och utser vinnare i diverse olika kategorier. Med i organisati­onen finns företag från bland annat Kina, Kanada, Australien, Kroatien, Grekland och Italien.

När det i år var dags att utse den bästa vaniljglas­sen var det däremot inte Italienska Sammontana, som drog igång sin glasstillv­erkning redan 1946, som tog hem priset.

När alla sagt sitt gick priset till halländska Sia Glass som därmed nu kan titulera sig som världsmäst­are i vaniljglas­s.

– Det känns helt fantastisk­t och det är ett pris som vi värderar jättehögt. I den här glassfören­ingen ingår företag från hela världen och vi brukar träffas en vecka varje år för utbyte av marknadsku­nskaper och för att samarbeta på olika sätt, säger Stefan Carlsson, vd på Sia Glass.

Genom ett blindtest utsågs den bästa glassen och för Sia blev det dubbelt upp i priser som även fick ta emot priset för ”Ice cream maker of the year”.

– Glassen bedöms på olika kriterier och däribland smak och munkänslan. Med munkänsla pratar man alltså om att glassen inte är för kall men inte heller för varm. Det är ett fantastisk­t betyg för oss och man ska komma ihåg att även om Sia Glass är stora i Sverige så är vi by far det minsta företaget i IICC. Där är företag som är säkert tio gånger så stora, säger Stefan Carlsson och fortsätter:

– Så även om det bara är glassprodu­center som är med och betygsätte­r så är det en väldigt fin utmärkelse som vi värdesätte­r väldigt mycket. Varför tror du att just eran vaniljglas­s vann?

– Vi har ju en väldigt hög andel grädde i våra produkter och överlag väldigt bra råvaror i vår tillverkni­ng. Men sedan även en stor heder åt vår personal som producerar glassen på ett så bra sätt så att den alltid blir lika god. Det är två punkter som jag tror bidrar väldigt mycket till att vi vann.

Hade du själv någon favorit av de andra glassarna?

– Diplom-is från Norge tyckte jag var väldigt bra. De hade en smakprofil som var väldigt lik våran och jag tror även att det var den som kom tvåa.

Hur firar ni det här nu?

– VI har faktiskt inte firat ännu men på nåt sätt ska vi fira det med våra anställda. Men vi vet inte exakt hur än. Men det är helt fantastisk­t att bästa glassen görs i lilla Slöinge.

 ?? Bild: Lasse Akerstrom ?? Stefan Carlsson (till vänster) vd för Sia Glass, Per Stenström ägare och vd för Bertegrupp­en samt Peder Roslyng, fabriksche­f SIA Glass, vid prisutdeln­ingen i oktober där företaget bland annat fick ta emot pris som ”Ice cream maker of the year”.
Bild: Lasse Akerstrom Stefan Carlsson (till vänster) vd för Sia Glass, Per Stenström ägare och vd för Bertegrupp­en samt Peder Roslyng, fabriksche­f SIA Glass, vid prisutdeln­ingen i oktober där företaget bland annat fick ta emot pris som ”Ice cream maker of the year”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden