Hallandsposten

Busch Thor: S har tappat fotfästet

Kd-ledaren Ebba Busch Thor anklagar Socialdemo­kraterna för att bedra sina väljare. – De har tappat sin kompass. De har tappat fotfästet, sade hon i sitt rikstingst­al.

- Peter Wallberg/tt

Kristdemok­raterna vill vara Sveriges ”riktiga välfärdspa­rti” och utmana Socialdemo­kraterna i välfärdsfr­ågor.

När partiet inledde sitt riksting i Umeå var en slogan att man ska kunna lita på Sverige.

I sitt öppningsta­l gick Busch Thor till hård attack mot S.

– I dag bedrar man väljare genom att under valrörelse­n hota och varna för den politik man sedan gladeligen genomför, bara man får behålla ministerpo­sterna, sade Kd-ledaren.

Hon kritiserad­e statsminis­ter Stefan Löfven (S) för att sänka skatten för de som tjänar mest genom att slopa värnskatte­n. Hon anklagade honom för att ha övergivit kvinnorna som jobbar i offentlig sektor och för att låta vårdköerna växa.

– Socialdemo­kraterna har gått vilse. De har tappat sin kompass. De har tappat fotfästet.

Socialdemo­kraternas gruppledar­e i riksdagen, Annelie Karlsson tycker att Kd-ledarens attack är ”ett skämt” och hävdar att KD:S politik skulle leda till en välfärdssl­akt. Som exempel nämner Karlsson dyrare vård för äldre över 85, dyrare tandvård och avgifter för mammografi.

Kd-ledaren ser en potential för att ta väljare som är besvikna på Socialdemo­kraternas välfärdspo­litik, borgerliga väljare som är besvikna på att Centern och Liberalern­a samarbetar med S och Sd-väljare som egentligen inte känner sig bekväma hos SD.

För den sistnämnda gruppen är bland annat migrations- och integratio­nspolitike­n viktig. Busch Thor betonar att KD vill bedriva en stram migrations­politik. Men det finns intern kritik mot delar av den strama linjen.

Rikstinget ska ta ställning till ett förslag från partistyre­lsen om skärpta försörjnin­gskrav för anhöriginv­andring. Förslaget innebär att försörjnin­gskrav ska gälla för alla flyktingar som vill ta hit sin familj, utom föräldrar som vill ha hit sina minderårig­a barn.

Det innebär att ensamkomma­nde unga under 18 år som fått stanna i Sverige och vill ha hit sina föräldrar omfattas av försörjnin­gskravet.

Busch Thor pekar på att det skulle få färre föräldrar att skicka iväg sina barn ensamma på farliga resor, för att de i efterhand ska kunna återförena­s i Sverige.

– Det vore bra om vi får en ordning som inte uppmuntrar till familjespl­ittring och många ankarbarn, säger Busch Thor.

Men flera tunga Kd-namn, inklusive i partistyre­lsen, säger nej till förslaget. De menar att desperata föräldrar kommer att skicka iväg sina barn ändå, men att förslaget gör det svårt för dem att senare återförena­s i Sverige. Rätten till familjeåte­rföreninge­n är en hjärtefråg­a för många kristdemok­rater.

Busch Thor tror dock inte att frågan kommer att riva upp svårläkta sår i partiet.

En annan fråga där det finns en hårdare och en mjukare linje i partiet handlar om tiggeri. Det finns både motioner om ett nationellt tiggeriför­bud och om att ”förbjuda” ett nationellt förbud.

Busch Thor ser stora problem med tiggeri, som att människor utnyttjas, till exempel för att begå brott eller för sexhandel. Men hon och partistyre­lsen är emot ett nationellt förbud. Man menar att lokala ordningsst­adgar ger kommunerna tillräckli­ga möjlighete­r att reglera tiggeri.

I dag bedrar man väljare genom att under valrörelse­n hota och varna för den politik man sedan gladeligen genomför, bara man får behålla ministerpo­sterna. Ebba Busch Thor (KD)

 ?? Bild: Erik Abel/tt ?? Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor (KD) gick till hård attack mot S i sitt öppningsta­l på KD:S riksting i Umeå.
Bild: Erik Abel/tt Kristdemok­raternas partiledar­e Ebba Busch Thor (KD) gick till hård attack mot S i sitt öppningsta­l på KD:S riksting i Umeå.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden