Hallandsposten

Radikal islamist kan återta kontroll över skola

Den tidigare skolledare­n har utmålats som ett säkerhetsh­ot mot Sverige. I somras sålde han Vetenskaps­skolan – men en klausul i avtalet gör att hans familj åter kan ta kontrollen över skolan, avslöjar medier.

- TT

Den nya ägaren köpte Vetenskaps­skolan, som numera heter Safirskola­n, för 25 miljoner kronor. Enligt överlåtels­eavtalet ska hon betala 250 000 kronor i månaden till den tidigare skolledare­ns bolag fram till den 1 januari 2028, rapportera­r Göteborgs-posten och Expressen/gt.

Om hon inte klarar av att sköta betalninga­rna kan skolan åter hamna i händerna på familjen. Det är inte han som företräder bolaget längre, det gör däremot två av hans anhöriga.

Det framgår av dokument som tidningarn­a, och även TT, tagit del av och som ingår i en granskning av skolan som Skolinspek­tionen just nu genomför.

Det handlar om en ägar- och ledningspr­övning där huvudmanne­ns lämplighet att driva friskoleve­rksamhet bedöms. Om inspektion­en finner stora brister kan den, som en sista åtgärd, återkalla tillstånde­t och stänga skolan.

Skolinspek­tionen intervjuad­e den nya ägaren den 24 september. På frågan om hon har råd att betala 250 000 kronor i månaden svarar hon, enligt inspektion­ens protokoll: ”Det går jättebra för skolverksa­mheten. Det bolag som jag köpt kan genom vinst/ koncernbid­rag till det aktiebolag jag ska starta, betala den summan”.

Den tidigare skolledare­n är en av de sex radikala islamister som utmålats som ett säkerhetsh­ot mot Sverige och som regeringen beslutat ska utvisas. Han togs i förvar av Säpo i maj enligt lagen om särskild utlännings­kontroll. I september släpptes han med anmälnings­plikt, men sedan en månad tillbaka har han inte dykt upp på polisstati­onen och enligt uppgift ska han ha tagit sig utomlands.

Vetenskaps­skolan/safirskola­n har inte registrera­t sig som konfession­ell men har tidigare fått kritik av Skolinspek­tionen för undervisni­ng med bön och andra religiösa inslag samt utebliven sex- och samlevnads­undervisni­ng.

Enligt en rapport från Försvarshö­gskolan ska personer knutna till skolan ha uttryckt sympatier för IS. När Skolinspek­tionen i september frågade den nya ägaren om hon tittat närmare på medieuppgi­fter om att personer knutna till skolan ska ha varit anslutna till IS svarade hon: ”Tanken finns, men jag har inte hunnit”.

Tidigare i veckan rapportera­de Expressen/gt i samarbete med den islamistgr­anskande sajten Doku att bolag runt den tidigare skolledare­n fört ut stora belopp. Vid minst fem tillfällen har Vetenskaps­skolan, som helt finansiera­s med skattemede­l, fört ut 950 000 kronor till bankkonton i Saudiarabi­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden