Hallandsposten

Turkisk deporterin­g av Is-fångar ska inledas

Turkiet inleder deporterin­g av personer som misstänks tillhöra terrorröre­lsen IS på måndag.

- TT-AFP

Uppgiften om deporterin­g kommer från Turkiets inrikesmin­ister Süleyman Soylu.

Säkerhetsp­olisen vill inte kommentera uppgiftern­a att Turkiet på måndag börjar deportera Is-fångar till sina hemländer.

– Det vi däremot kan säga är att vi generellt jobbar nära polismyndi­gheten och har god kunskap om eventuella återvändar­e.

Utrikesdep­artementet har ingen informatio­n om eventuella svenska Is-anhängare.

– Vi följer utveckling­en noggrant, men vi har inga uppgifter om att det berör någon med svensk anknytning, säger Anna Lundbladh på UD:S presstjäns­t till TT.

Turkiet har under en längre tid kritiserat europeiska länder för att de inte ha tagit emot egna medborgare som rest för att ansluta sig till IS och senare tagits till fånga. Ankara hotar nu att även skicka tillbaka Is-fångar med tidigare dubbelt medborgars­kap, vars medborgars­kap dragits in i ett av hemländern­a.

– Vi säger till dem: Vi skickar tillbaka dessa personer till er, och vi börjar med det från och med måndag, säger Soylu enligt den statliga nyhetsbyrå­n Anatolia i ett tal i Ankara.

– Det finns inget sätt att undkomma detta, vi skickar dem tillbaka till er. Sedan får ni göra hur ni vill med dem, säger Soylu med hänvisning till de länder som kan bli mottagare.

sagt att Turkiet har fängslat närmare 1 200 utländska medborgare som ingått i terrorröre­lsen IS. I de senaste insatserna i norra Syrien har man tagit 287 misstänkta medlemmar i IS.

Storbritan­nien har fråntagit omkring 100 personer deras brittiska medborgars­kap på grund av delaktighe­t i terrorröre­lser. Det internatio­nella regelverke­t är otydligt vart personer som helt saknar medborgars­kap ska skickas.

Både Storbritan­nien och Frankrike har undvikit att ratificera en internatio­nell konvention från 1961, som gör det olagligt att frånta någon ett medborgars­kap.

Den turkiske presidente­n Recep Tayyip Erdogan ska träffa ledarna för Storbritan­nien, Tyskland och Frankrike i ett informellt toppmöte i samband med ett Nato-möte i London 3–4 december.

Kritiken från Angela Merkel, Emmanuel Macron och Boris Johnson över den turkiska invasionen i norra Syrien har varit tydlig.

Erdogan i sin tur har kritiserat länderna för att ha ställt sig på vad han beskriver som terroriste­rnas sida.

Mötet lär även röra Turkiets hot om att skicka fängslade terrormedl­emmar till de tre länderna.

 ??  ?? Tidigare har Soylu
Süleyman Soylu
Tidigare har Soylu Süleyman Soylu

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden