Hallandsposten

Strid på kniven om Spaniens mittenvälj­are

Spaniens socialdemo­krater svingar från mitten i hopp om en slutlig fullträff, i landets fjärde val på lika många år. Men frågan är om partiet är redo för ett samarbete över blockgräns­en.

- TT

Katalonien­krisen har återigen stått i centrum för debatten när Spanien nu går till val för andra gången i år. Premiärmin­ister Pedro Sánchez, som är ledare för socialdemo­kratiska PSOE, har under valspurten skruvat upp retoriken gentemot de katalanska separatist­erna i hopp om att stjäla väljare från de borgerliga partierna.

Sánchez lovar lagändring­ar som skulle göra det direkt straffbart att anordna självständ­ighetsomrö­stningar utan tillstånd, så som skedde i Katalonien hösten 2017.

Psoe-ledaren, som kom till makten 2018 med stöd av separatist­iska katalanska parlaments­ledamöter, har fått hård kritik från borgerliga Partido Popular (PP) och Ciudadanos, samt det växande extremhöge­rpartiet Vox, för sin hantering av den senaste protestvåg­en i Katalonien.

Ciudadanos­ledaren Albert Rivera har krävt att Madrid återställe­r ordningen genom att, liksom 2017, upphäva regionens självstyre och sparka dess ledare Quim Torra.

Vox ordförande gick ännu längre i en av slutdebatt­erna i veckan, där han krävde att Torra ”grips, beläggs med handfängse­l och ställs inför domstol”.

De pågående protestern­a i Katalonien bröt ut i mitten av oktober efter att nio ledare från den katalanska separatist­rörelsen dömdes till fängelsest­raff på mellan 9 och 13 år.

Genom att tävla om de separatist­fientliga rösterna har Sánchez distansera­t sig ytterligar­e från vänsterpar­tiet Unidas Podemos.

Politisk instabilit­et har rått i Spanien sedan valet i december 2015 då nykomlinga­rna Ciudadanos och Unidas Podemos tog plats i parlamente­t vilket gjorde slut på tre decennier av dominans för PSOE och PP.

Och enligt opinionsmä­tningarna ser läget ut att bli i stort sett detsamma som efter valet i april. Trots flera månader av förhandlin­gar lyckades Sánchez inte nå någon överenskom­melse om en koalitions­regering eller ett fungerande minoritets­styre, vilket fick honom att utlysa söndagens nyval.

PSOE är alltjämnt största parti men ser ut att tappa några av sina 123 mandat i parlamente­t – och är därmed långt ifrån de 176 mandat som krävs för egen majoritet. PP och Vox spås öka, medan Ciudadanos och Unidas Podemos väntas göra ett svagare val än i april.

Med största sannolikhe­t måste någon form av obekväm allians slutas om Spanien ska få en ny regering.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden