Hallandsposten

Anhöriga kräver krig mot karteller

Upprörda anhöriga till de nio mormonska familjemed­lemmar som mördades i norra Mexiko i början av veckan uppmanar regeringen att välkomna hjälp från USA för att krossa landets drogkartel­ler.

- Tt-reuters

Offren, tre mödrar och deras sex barn, tillhörde släkten Lebaron, en stor mormonklan från USA som länge bott i Mexiko. Enligt utredarna hamnade de i korseld under strider mellan de rivalisera­nde Juárez- och Sinaloa-kartellern­a.

Sorgen var blandad med ilska hos de sörjande som kommit från flera olika platser för att delta vid begravning­sceremonie­r under torsdagen.

– De (kartellern­a) är lika hemska som, eller värre, än IS, säger Rosa Lebaron till Reuters.

Hon hoppas på internatio­nella insatser för att bekämpa kartellern­a.

– Man måste utplåna dessa onda män, med samma medel som militärall­iansen som strider i Syrien och på andra platser, säger Rosa Lebaron och får medhåll av en annan släkting.

USA:S president Donald Trump har efter massakern uppmanat Mexiko att förklara krig mot kartellern­a och ta hjälp av USA.

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har öppnat för samarbete med amerikansk­a FBI, så länge som landets suveränite­t respektera­s.

Sedan 2007 har över tiotusenta­ls mexikaner dödats i den våldsspira­l som håller landet i ett hårt grepp. López Obrador har tidigare motsatt sig krav på hårdare tag mot gängen för att i stället prioritera att ta itu med problemets rötter, såsom fattigdom och arbetslösh­et. Han har bland annat pekat på att våldet bara ökade när regeringen 2006 satte in militären mot kartellern­a.

 ?? Bild: Marco Ugarte/tt/ap ?? Sörjande bär kistor under en begravning­sceremoni på torsdagen i La Mora i delstaten Sonora för några av offren för massakern tidigare i veckan.
Bild: Marco Ugarte/tt/ap Sörjande bär kistor under en begravning­sceremoni på torsdagen i La Mora i delstaten Sonora för några av offren för massakern tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden