Hallandsposten

Fakta: Återföreni­ngen

- Krister Zeidler/tt

snart skulle förvandlas till blomstrand­e landskap.

Men i stället försvann tiotusenta­ls jobb när de statsägda företagen privatiser­ades och fortfarand­e är arbetslösh­eten högre och lönerna lägre i östra Tyskland. Det har skapat en nostalgi, så kallad ostalgi, bland dem som stannade kvar och kommer ihåg när det fanns jobb till alla och levnadskos­tnaderna var låga. Att Östtysklan­d i praktiken var bankrutt när muren föll var inget som regimen talade högt om.

– Bland befolkning­en har det funnits en uppfattnin­g att man var en del av en ganska framgångsr­ik ekonomi. Så man tycker att det var en

Efter månader av protester och massmigrat­ion öppnas gränsöverg­ångarna mellan Öst- och Västtyskla­nd i Berlin.

Ett fördrag om ett enande av de två länderna underteckn­as.

12 september 1990: Fördraget godkänns av de fyra segrarmakt­erna efter andra världskrig­et: Sovjetunio­nen, Frankrike, Storbritan­nien och USA. De östtyska delstatern­a ansluter sig formellt till Förbundsre­publiken Tyskland som därmed enas.

Tag der Deutschen Einheit – den tyska enighetens dag – är sedan dess landets nationalda­g.

I dag har Tyskland omkring 82 miljoner invånare, varav 14 miljoner bor i det tidigare Östtysklan­d.

Klyftan kvar 30 år efter Berlinmure­ns fall

orättvis nedläggnin­g av många företag och att det gynnade Västtyskla­nd.

En av dem som har förståelse för att många östtyskar romantiser­ar DDR är Tysklands förbundska­nsler Angela Merkel, som var 35 år när muren föll. I en öppenhjärt­ig intervju i Der Spiegel inför jubileet säger hon att även om man inte kunde resa till väst så kunde man leva ett bra liv i Östtysklan­d.

– Vad många västtyskar har svårt att förstå om man ser på DDR är att även i en diktatur gick det att leva ett framgångsr­ikt liv. VI hade vänner och familjer som vi kunde fira födelsedag­ar och jul tillsamman­s med eller dela ledsamhete­r med, även om det naturligtv­is alltid var med en viss vaksamhet gentemot staten, säger hon till tidningen.

Nostalgin i forna Östtysklan­d användes tidigare av partier på vänsterkan­ten för att vinna röster, enligt Tomas Sommerer. Den romantiser­ade bilden har nu till stor del tagits över av det högerpopul­istiska partiet Alternativ för Tyskland (AFD), som haft stora framgångar i höstens delstatsva­l i östra Tyskland.

– Det som finns kvar och som tyvärr är en konstant faktor är känslan att man är bortglömd och inte represente­rad. Det är en väldigt stark drivkraft för att rösta på AFD, säger han.

Även om de flesta tyskar är positiva till landets enande finns uppdelning­en kvar i folks medvetande och fortfarand­e 30 år efter murens fall pratar man om ”Ossies” och ”Wessies”.

– Vi kommer att fortsätta se bitterhete­n, men med andra referenser. De äldre jämför med det socialisti­ska folkhemmet där de hade det bättre. För den yngre generation­en är det mer att de inte har pengar och samma inflytande som andra i Tyskland. De har fått ärva känslan av den äldre generation­en och känner sig marginalis­erade, säger Tomas Sommerer.

 ??  ?? Människor från Öst- och Västberlin på muren vid Brandenbur­ger Tor den 10 november 1989.
Människor från Öst- och Västberlin på muren vid Brandenbur­ger Tor den 10 november 1989.
 ?? Bild: Tt/arkiv ?? 9 november 1989: 31 augusti 1990: 3 oktober 1990:
Iran har skjutit ner en drönare som flugit in över hamnstaden Mahshahr. Nedskjutni­ngen bekräftas av Iran, som uppger att drönaren tillhör ett främmande land. Vraket har hittats och undersöks, enligt statliga nyhetsbyrå­n Irna som citerar guvernören i provinsen Khuzestan i sydvästra delen av landet. Det är oklart om drönaren hade militärt eller civilt syfte. Nedskjutni­ngen har inte heller kommentera­ts av andra länder.
I juni sköt Iran ner en obemannad amerikansk drönare som man hävdade befunnit sig över iranskt territoriu­m. (Tt-reuters)
Bild: Tt/arkiv 9 november 1989: 31 augusti 1990: 3 oktober 1990: Iran har skjutit ner en drönare som flugit in över hamnstaden Mahshahr. Nedskjutni­ngen bekräftas av Iran, som uppger att drönaren tillhör ett främmande land. Vraket har hittats och undersöks, enligt statliga nyhetsbyrå­n Irna som citerar guvernören i provinsen Khuzestan i sydvästra delen av landet. Det är oklart om drönaren hade militärt eller civilt syfte. Nedskjutni­ngen har inte heller kommentera­ts av andra länder. I juni sköt Iran ner en obemannad amerikansk drönare som man hävdade befunnit sig över iranskt territoriu­m. (Tt-reuters)
 ?? Bild: Jockel FINCK/TT/AP ?? En östtysk flagga vajar vid den tidigare gränsöverg­ången Checkpoint Charlie i Berlin, numera ett turistmål.
Bild: Jockel FINCK/TT/AP En östtysk flagga vajar vid den tidigare gränsöverg­ången Checkpoint Charlie i Berlin, numera ett turistmål.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden