Hallandsposten

Höghus-hybris skymtar fram

- Kunskapsre­serven?

Replik

Apropå notis, ”Vd måste förklara finessen med bolag”, HP 18/10.

Bostäder. Ja, nu börjar vi kanske närma oss pudelns kärna...i HP av den 18 oktober finns en notis, under rubriken ”Vd måste förklara finessen med bolag”, som bland annat innehåller följande:

”Laholmshem vill bygga de två sexvånings­husen på Klarabäck i ett nytt bolag. Men manövern har stoppats av kommunen”.

Finessen, så långt, är väl ganska uppenbar. Laholmshem vill omvandla det befintliga dotterbola­get, där Kobben 2 ligger, till ett kommunalt bolag och därmed pracka på kommunen kostnader och risker för byggnation­en - och därtill, får man förmoda, nytt friskt kapital?

Det framkommer också att kostnaden för att genomföra byggnation­en i fastighete­n Kobben 2, hamnar på 105 miljoner kronor.

Anmärkning­svärt är att detta är första gången som denna summa så tydligt kommer till allmänhete­ns kännedom.

Med tanke på den tidigare oförmågan hos räknenissa­rna att få fram hållbara ekonomiska kalkyler på stora projekt, kan man inte annat än bäva.

En av motivering­arna, som framfördes av Vd:n på det första samrådsmöt­et, var att bland annat kostnaden för tomten var så stor (3,2 miljoner) att det inte gick att få lönsamhet i en lägre bebyggelse – och då avsågs radhuslikn­ande huskroppar omfattande två–tre våningars höjd och som dessutom smälte väl in i omgivninga­rna. Summan 3,2 miljoner känns, nu som då, skrattreta­nde löjlig i skuggan(!) av 105 miljoner.

Att plötslig vilja omvandla bolagsstru­kturen tyder på att någon börjar få kalla fötter. Det är kanske inte så underligt. Vi är på väg mot en lågkonjunk­tur. Att då ändå vilja fortsätta med denna omdömeslös­a byggnation visar på en höghus-hybris och prestige av oanade mått hos de ansvariga.

Jag hoppas att någon vettig person sätter ner foten, så det blir ett slut på detta spektakel.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden