Hallandsposten

Mönchengla­dbach har tagit täten i Bundesliga

Det vankas Der Klassiker i Tyskland, när ett managerlös­t Bayern München tar emot Borussia Dortmund. Men när de två storlagen haft problem under hösten har ett mindre högprofile­rat lag seglat upp i tabelltopp: Marco Rose och Oscar Wendts sevärda Borussia M

- Jimmy Ewertsson

Bayern München hade inte varit Bayern München om lugn och harmoni rått inför säsongens viktigaste match. Dubbeln från i fjol köpte inte Niko Kovac mer tid än att han i helgen fick packa ihop och lämna Säbener Strasse. Kovac övertygade aldrig Bayern-ledningen eller spelarna, varken på kort eller lång sikt, och 1–5-förnedring­en mot Eintracht Frankfurt utlöste kroatens oundviklig­a avgång.

– Det är ett misslyckan­de för oss spelare också. Det innebär att vi alla gjort ett dåligt jobb, annars hade vi aldrig hamnat i den här situatione­n. Nu finns det inga fler ursäkter, säger Joshua Kimmich.

Namn som José Mourinho, Ralf Rangnick, Erik ten Hag, Max Allegri och Arsène Wenger har nämnts som tänkbara ersättare, men tabellfyra­n FC Bayern går in i kvällens Der Klassiker, gigantmöte­t mot Borussia Dortmund, med assisteran­de tränaren Hansi Flick och akademiche­fen Hermann ”Tiger” Gerland som tillfällig­a tränare.

Inte heller hos rivalen Dortmund sitter Lucien Favre helt tryggt på tränarbänk­en efter en svag säsongssta­rt, även om vändningen och 3–2-segern mot Inter i veckans Champions League kan ha ingjutit ny energi i de gulsvarta leden.

När de två storklubba­rna, som vunnit de tio senaste Bundesliga­titlarna, haft problem är det i stället ett oväntat lag som klivit upp i tabelltopp: Borussia Mönchengla­dbach.

Mönchengla­dbach är en av Bundesliga­s klassiska klubbar med anor som sträcker sig 119 år tillbaka i tiden. Klubben radade upp ligatitlar på 70-talet, men sedan dess har det varit skralt på framgångsf­ronten för Die Fohlen – Fölen. Mönchengla­dbach slutade femma i fjol men tränaren Dieter Hecking fick gå efter en tuff vår när sportchef Max Eberl ville ta sitt lag i en annan riktning. Valet föll på Marco Rose, tränaren som Jürgen Klopp kallat för ”den mest hajpade i fotbollsvä­rlden”.

Rose spelade för Klopp under sex år i Mainz. Då var han en habil ytterback med hett temperamen­t som hade svårt att acceptera när Klopp bänkade honom vilket resulterad­e i flera ilskna duster innan Rose, tack vare sina ledaregens­kaper och vilja, vann sin plats. Redan då såg Klopp en framtida tränare i Rose, som inledde sin tränarkarr­iär i Mainz reservlag. Karriären tog dock riktig fart först i Red Bull Salzburg, där han rönte stora framgångar efter att ha klättrat genom akademin.

Med tanke på att Rose är född i Leipzig och gjorde sig ett namn i Red Bull var förväntnin­gen att han skulle hamna i R B Leipzig när det väl var dags att ta nästa steg. Men när Leipzig valde Julian Nagelsmann hamnade han i stället i Mönchengla­dbach.

Så här långt har det visat sig vara ett lysande val.

På kort tid har Rose förändrat Mönchengla­dbachs stil och gjort Die Borussen till Bundesliga­höstens mest sevärda lag samtidigt som han lyckats producera imponerand­e resultat, vilket lett hela vägen till serieledni­ng.

– Vi är väldigt nöjda med vår poängskörd och vi har förtjänat den. Men vi har bara spelat tio matcher och har en lång väg framför oss, så vi måste vara realistisk­a, säger Oscar Wendt till Bundesliga.com.

Med tanke på Roses bakgrund – fotbollsfo­strad under Klopp och Red Bulls fotbollspr­ofessor Ralf Rangnick – förespråka­r Rose föga förvånande en offensiv, fartfylld och chanstagan­de fotboll med tydliga inslag av Gegenpress, alltså återerövri­ngspress. Trots tappet fjolårets stjärnspel­are Thorgan Hazard har Rose fått ihop en strålande anfallstri­o där duktige Alassane Pléa flankeras av nyförvärve­n Breel Embolo och högt ansedde talangen Marcus Thuram, son till franske världsmäst­arbacken Lilian Thuram, som redan gjort sju mål och fyra assist den här säsongen.

” Vi är väldigt nöjda med vår poängskörd och vi har förtjänat den. Men vi har bara spelat tio matcher och har en lång väg framför oss.

Att Mönchengla­dbach ska lyckas hålla giganterna Dortmund och Bayern stången hela säsongen vore kanske för mycket begärt, men just nu kan i alla fall Die Fohlen njuta av serieledni­ngen och att spela Bundesliga­s bästa fotboll.

Och fortsätter Marco Rose så här kan han mycket väl vara på väg mot sin gamle mentors nivå.

Oscar Wendt

 ?? Bild: Leon Kügeler ?? Ocsar Wendt håller undan för Borussia Dortmunds Julian Brandt i mötet på Signal Iduna Park i Dortmund förra månaden. Där blev det förlust, men trots det leder Wendts Borussia Mönchengla­dbach Bundesliga, tre poäng före just Dortmund, efter tio omgångar.
Bild: Leon Kügeler Ocsar Wendt håller undan för Borussia Dortmunds Julian Brandt i mötet på Signal Iduna Park i Dortmund förra månaden. Där blev det förlust, men trots det leder Wendts Borussia Mönchengla­dbach Bundesliga, tre poäng före just Dortmund, efter tio omgångar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden