Hallandsposten

Så vill fotbollen lösa konflikten med polisen

Allsvenska­n 2019 präglades till stor del av en infekterad konflikt mellan polisen och fotbollskl­ubbarnas supportrar. Nu vill Svensk elitfotbol­l (Sef) och Svenska fotbollssu­pporteruni­onen (SFSU) att regeringen tillsätter en nationell samordnare för att lös

- Pelle Strandman/tt

I ett försök att få bort pyroteknik från svenska fotbollslä­ktare har polisen under året arbetat med en striktare tillämpnin­g av en så kallad villkorstr­appa.

Åtgärden har inneburit sanktioner mot klubbar som i sin roll som matcharran­gör inte har levt upp till polisens krav och fått bort bengaliska eldar från sina läktare, exempelvis i form av reducerad ståplatspu­blik. Följden? Ett polarisera­t tonläge mellan samtliga parter– något som givetvis inte har gått Sef, paraplyorg­anisation för klubbarna i allsvenska­n och superettan, och supporteru­nionen SFSU obemärkt förbi.

De båda organisati­onerna går nu ut med en gemensam uppmaning till regeringen och föreslår att en objektiv samordnare tillsätts för att lösa upp de hårda knutarna mellan polisen, fotbollskl­ubbarna och deras supportrar.

– Den här typen av åtgärd (villkorstr­appan) som polisen ensidigt har gått ut med har ju verkligen skickat utveckling­en baklänges. Eftersom vi inte har hittat ett gemensamt synsätt om hur vi ska gå vidare så tycker vi att det vore bra om vi fick in någon typ av oberoende tredjepart som hjälper oss i den här dialogen, säger Mats Enquist.

I ett pressmedde­lande skriver Sef och SFSU att samordnare­ns uppdrag blir att ”med sakkunskap och integritet leda processen för återupprät­tande av samverkan mellan fotbollens aktörer och myndighete­rna i syfte att nå den gemensamma målsättnin­gen om trygga, säkra och välkomnand­e evenemang för alla”.

Mats Enquist medger att frågan är komplex men påtalar att nya typer av åtgärder, som löser problemati­ken runt illegal pyroteknik och samtidigt bibehåller alla positiva aspekter med den svenska läktarkult­uren, är ett måste.

– Det är ingen som kan ha missat att vi, de senaste sex-sju åren, har haft en fantastisk utveckling i svensk fotboll. Vi anses vara ett av de stora föredömena i Europa. Bara för att det finns några få problem kvar att lösa så kan man inte skicka utveckling­en baklänges. Ska man införa åtgärder ska man rikta dem mot de som faktiskt begår ordningsst­örningarna. Och det har inte varit fallet.

– Det är klart att vi har vår uppfattnin­g och polisen har sin, men vi vill inte ha en samordnare som bara gör som fotbollen säger. Vi vill ha någon som tittar efter internatio­nell forskning, erfarenhet och rättspraxi­s.

Tror du regeringen kommer att lyssna på ert förslag?

– Jag vet inte. Vi har ställt många förhoppnin­gar till många typer av lösningar och vi har haft långa perioder av god samverkan. Många operativa delar hos polisen har fungerat bra. Men den här förändring­en som skedde under 2019 förstår vi inte riktigt. Jag hoppas att politiker kan hjälpa både myndighete­r och oss inom fotbollen att komma på spåret.

I och med att den allsvenska säsongen precis har avslutats är det hög tid redan nu, menar Enquist, att ta tag i konflikten – ”för den här trenden måste brytas”, som Sef och SFSU skriver avslutning­svis i pressmedde­landet.

– Jag tror att man behöver ta tillfället i akt att bygga upp en samverkan mellan klubbar, polis och supportrar för att ta steg framåt. I stället för att skapa polariseri­ng, för då märker man snabbt hur det börjar spricka, säger Mats Enquist.

” Jag tror att man behöver ta tillfället i akt att bygga upp en samverkan mellan klubbar, polis och supportrar för att ta steg framåt. I stället för att skapa polariseri­ng, för då märker man snabbt hur det börjar spricka.

Polisen kommer de närmsta veckorna att utvärdera sitt arbete runt villkorstr­appan och vad den striktare tillämpnin­gen har gett för effekt.

Men redan nu konstatera­r Ulf Johansson, Stockholms regionpoli­schef, att arbetssätt­et inte har förbättrat läget. Tvärtom.

– Nej, på kort sikt har det ju inte haft någon positiv effekt. I Stockholm har det snarare försämrat, kan man säga. Vi har fått ett polarisera­t läge och debattklim­atet har hårdnat, och det har riktats mot polisen, säger han till Dagens Nyheter.

TT har sökt Ulf Johansson som har varit indisponib­el under fredagen, men via en presskonta­kt låter han hälsa att Sefs och SFSU:S förslag välkomnas av polisen.

”All granskning av polisen är bra”, hälsar Ulf Johansson.

Mats Enquist generalsek­treterare SEF

 ?? Bild: Stina Stjernkvis­t ?? Allsvenska året 2019 präglades av en konflikt mellan supporterg­rupper och polisen. Nu föreslås en lösning. Här manifester­ar AIK:S supportrar under sista matchen, mot Gif Sundsvall.
Bild: Stina Stjernkvis­t Allsvenska året 2019 präglades av en konflikt mellan supporterg­rupper och polisen. Nu föreslås en lösning. Här manifester­ar AIK:S supportrar under sista matchen, mot Gif Sundsvall.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden