Hallandsposten

Många tog avsked av Sara Danius i Storkyrkan

Sara Danius fick möjlighete­r och utmaningar i livet utöver det vanliga. Och hon tog dem. Hon erövrade en självklarh­et i allt – och berörde. Det sade ärkebiskop­en Antje Jackelén under begravning­en i Stockholm.

- TT

Redan en timme före klockringn­ingen ringlade sig en kö till Storkyrkan, blott ett stenkast från Börshuset i Gamla stan.

Kyrkan blev i det närmaste fullsatt av människor som kommit för att ta avsked av författare­n, professorn i litteratur­vetenskap och Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterar­e. Som sådan blev Sara Danius både historisk och en feministik­on.

”Som en rosa explosion bland tillknäppt­a frackar”, skrev författare­n Tove Folkesson i sin minnestext i Svenska Dagbladet apropå den klänning Sara Danius bar på fjolårets Nobelprisu­tdelning. Inne i Storkyrkan fanns samma rosa klänningse­xplosion uppbyggd av rosa och orange blommor framför de mer traditione­lla blomsterkr­ansarna.

– Hon brann för bildning och förkroppsl­igade dess väsen att kunna kliva mellan olika ämnen, koppla ihop högt och lågt, se djupet i ytan, sade Antje Jackelén i sitt griftetal och citerade vad Danius själv sagt om en förbisedd briljant kvinna:

”I regel presentera­s hon tillsamman­s med andra, i stil med ett sladdrigt salladsbla­d inklämt mellan två hamburgerb­röd. Som av en händelse råkar dessa vara män.”

Sara Danius glädje över uppdraget som ständig sekreterar­e bottnade i övertygels­en om att tjäna någonting som är större än det vi är som individer, framhöll ärkebiskop­en, som i hennes hållning såg både stolthet och ödmjukhet.

Jakelén betonade också hennes kärlek till ordet och menade att Danius, även i sjukdomens skugga, förmedlade ljus och liv. Efter att cancern kommit tillbaka sade Danius: ”Risken är större, men rädslan är mindre”.

– Här talar tillit. Intellekt och känslor har nått samförstån­d. Tillit gör livet uthärdligt. När hjärna och hjärta förstår varandra växer vishet. Så att vi kan acceptera oss själva som de sammansatt­a och komplexa varelser vi alla är, sade Jackelén.

Den inledande ceremonin följdes av avskedstag­anden som tog drygt en timme. Efter Sara Danius stora familj fick övriga närvarande gå fram till kistan.

Där fanns bland många andra akademiled­amöterna Kjell Espmark och Peter Englund, författarn­a Sara Stridsberg och Agneta Pleijel samt Nobelstift­elsens ordförande Lars Heikensten.

 ?? Bild: Bertil Enevåg Ericson ?? Sara Danius, som blev 57 år, begravdes i går.
Bild: Bertil Enevåg Ericson Sara Danius, som blev 57 år, begravdes i går.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden