Hallandsposten

Kulturmini­stern bjuder in till stort metoo-möte

Kulturmini­ster Amanda Lind (MP) bjuder in representa­nter för de olika metoo-uppropen från hösten 2017. Hon vill sätta nya politiska mål för jämställdh­etsarbetet. – Vi har inte råd att låta berättelse­rna falla i glömska, säger hon till TT.

- Ann Edliden/tt

Amanda Lind vill träffa representa­nter från de upprop som sattes samman inom olika branscher för två år sedan. Däribland fanns det första, #tystnadtag­ning, där kvinnor i filmbransc­hen vittnade om sexuella trakasseri­er och övergrepp. Sedan följde upprop som #närmusiken­tystnar från musikbrans­chen, #deadline från journalist­branschen och #timeout från idrottsvär­lden.

– När metoo fick sitt genombrott så var det först i filmvärlde­n och så var det även i Sverige. Nu är det på dagen två år sedan #tystnadtag­ning och jag vill bjuda in representa­nter från alla de upprop som gjordes och som ligger under mina ansvarsomr­åden

Kulturmini­ster amanda lind (mp).

som minister till ett möte för att gemensamt staka ut en väg framåt.

Både Amanda Lind och hennes företrädar­e Alice Bah Kuhnke har haft en dialog med representa­nter från de olika branschupp­ropen. Ett möte med teater- och operachefe­r resulterad­e i ett åtgärdspro­gram med tio punkter som skulle hjälpa till att komma till rätta med problemen.

– Punkterna handlade om hur man från politiskt håll kan jobba med att bryta tystnadsku­lturen och öka jämställdh­eten inom kulturområ­det. Nu har många av de punkterna bockats av och vi behöver nya, säger Amanda Lind.

Vilka punkter är det som har klarats av?

– Dels har vi ställt krav på våra nationalsc­ener att synliggöra sitt arbete mot sexuella trakasseri­er. Sedan handlar det om att arbetsgiva­re ska ta sitt ansvar. Det är till exempel viktigt för branschen att det finns tillräckli­ga sanktioner om en arbetsgiva­re inte tar ansvar och bryter mot arbetsmilj­ölagen. Där har regeringen nu tillsatt en utredning om vilka sanktioner som ska kunna vidtas.

Samtidigt påminner Amanda Lind om att det som påbörjades med metoo-rörelsen inte är avslutat.

– Det är viktigt att komma ihåg att kvinnor har fortsatt att utsättas för övergrepp även efter metoo. Vi måste hålla i och hålla ut, det finns ingen snabb lösning. Att belysa sådana här årsdagar är också ett sätt att fortsätta sätta ljus på frågan. Det är nu det hårda arbetet börjar.

 ?? Bild: Jonas Ekströmer ??
Bild: Jonas Ekströmer

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden