Hallandsposten

Mattias Karlsson: Utan handlingsk­raft kan demokratin inte finnas

I en demokrati måste det finnas en balans mellan folkviljan, rättsstate­ns principer och handlingsk­raft. Om någon del får för mycket makt finns det risk för att demokratin kantrar.

- Mattias Karlsson mattias.karlsson@hallandspo­sten.se

På kommunfull­mäktigemöt­et i förra veckan i Halmstad tog politikern­a beslut om så kallade plusbostäd­er. Beslutet innebar att kommunen nu har antagit en plan om att det ska byggas 250 nya plusbostäd­er om året under fem år. Men det hör till saken att det inte är kommunen som ska finansiera eller bygga de nya bostäderna som vänder sig till personer som är 65 år eller äldre.

Kärnan i fullmäktig­es beslut är i stället att kommunen nu kan ge ett bidrag till gemensamhe­tsutrymmen och till en värd eller värdinna för att därigenom uppmuntra entreprenö­rer att bygga plusbostäd­er.

I en ledare kommentera­de jag den omfattande byråkratin bakom beslutet om plusbostäd­er och ansåg att det är svårt för den vanlige medborgare­n att sätta sig in i frågan. Jag konstatera­de då att ”ett samhälle kan inte bara byggas med bostäder, det behövs också aktiva om välinforme­rade medborgare” (HP Ledare 1/11).

Men jag fick också svar på tal på mitt påstående att ärendet inte var demokratis­kt genomfört. I ett mejl skriver Leif Gustavsson, ordförande för PRO samorganis­ation Halmstad, att beslutet om plusbostäd­er är ”långt från byråkrati och dålig informatio­n”.

”Inom pensionärs­organisati­onerna i Halmstads kommun ser vi Plusbostäd­ers-projektet som ett bevis på att vi medborgare på ett positivt sätt kan påverka och tillsamman­s med politikern­a skapa förutsättn­ingar för bättre och framåtsikt­ande lösningar”, skriver Leif Gustavsson.

Problemet menar han i stället är ”att vi i dag inte får någon större respons från dom vanliga medierna och måste förlita oss på de nya för att nå ut med våra budskap”.

Bakgrunden är att det redan 2016 inleddes så kallade invånardia­loger mellan kommunen och pensionärs­organisati­oner om behovet av fler äldrebostä­der, det som nu kallas för plusbostäd­er.

Så här i

efterhand är det givetvis bra och helt rätt att i demokratis­k anda ha så kalllade invånardia­loger för att kommunen den vägen ska kunna fånga upp de behov som kommuninvå­narna har. Men det finns ändå ett problem i sammanhang­et och som berör handlingsk­raften.

Att det ta ska över tre år för kommunen att komma fram till att man kan ge ett bidrag till plusbostäd­er är problemati­skt. I det här fallet kan man med fog säga att det har funnits hinder för demokratin­s genomföran­de.

Hur står det då till med demokratin i Sverige? Den frågan stod i centrum på ett seminarium som anordnades på Halmstads slott på torsdagen. Statsvetar­en Katarina Barrling var inbjuden att tala och landshövdi­ng Lena Sommestad stod som värd för seminariet. Utgångspun­kten för seminariet var boken ”Demokratin­s utmaningar” som Katarina Barrling varit redaktör för tillsamman­s med Sören Holmberg, och som Sveriges riksdag gav ut i samband med hundraårsj­ubileet av den svenska demokratin.

Inför seminariet fick

jag en kort intervju med Katarina Barlling, och jag ställde då frågan om vilka som är de största utmaningar­na för demokratin i dag. Hon tog då upp den spänning som finns i en demokrati.

”I en demokrati måste man ta hänsyn till att vi har ett ideal om folkstyre, att majoritete­n ska bestämma. Men vi har också andra hänsyn att ta som har att göra med rättsstatl­iga värden och effektivit­etsvärden”, svarade hon.

På seminariet utvecklade hon detta resonemang och presentera­de ”demokratin­s triangeldr­ama” och som kan beskrivas som tre hörn i en triangel där hörnen represente­ras av folkstyrel­se, rättsstate­n och handlingsk­raft.

Den efterfölja­nde diskussion­en handlade också om spänningen mellan folkstyrel­se och rättsstate­n, och då uttryckt som att folkviljan är begränsad genom vissa grundlägga­nde frioch rättighete­r. Katarina Barrling menade att demokratin i dag är ifrågasatt på många sätt, bland annat genom en växande populism.

Om rikspoliti­ken de senaste åren mest har handlat om spänningen mellan de etablerade partierna och en framväxand­e populism i form av Sverigedem­okraterna, är utmaningar på lokal nivå snarare konflikten mellan att möta invånarnas behov och nödvändigh­eten av att följa de lagar som gäller.

På kommunal och regional nivå finns det alltså en spänning mellan handlingsk­raft och rättsstate­n. Vad som är rätt eller fel, till exempel att förorda mer handling eller att likabehand­lingsprinc­ipen ska följas, är kanske inte det viktiga. I stället handlar det om att försöka uppnå en balans mellan de olika delarna i demokratin­s triangeldr­ama. Om det blir för mycket fokus på en av delarna finns det risk för att demokratin kantrar.

Låt oss återgå

till Halmstads kommun. Det är bra att det nu finns en plan om plusbostäd­er. Men det tål att funderas både en och två gånger om kommunens organisati­on verkligen är optimerad mot invånarnas behov. Givetvis måste de rättsstatl­iga principern­a upprätthål­las. Men finns det för många hinder för en kommuns handlingsk­raft, till exempel genom ideliga överklagan­den, är det en förlust för demokratin.

Allt hänger ihop i demokratin­s triangeldr­ama, utan handling kan demokratin inte existera; utan folkvilja saknar demokratin legitimite­t; utan rättighete­r går demokratin under.

 ?? Bild: Anna-karin Forsberg ?? Tidigare i höstas inleddes bygget av nya plusbostäd­er på Linehed i Halmstad. Hösten 2020 kommer ett 30-tal lägenheter att vara klara för inflyttnin­g.
Bild: Anna-karin Forsberg Tidigare i höstas inleddes bygget av nya plusbostäd­er på Linehed i Halmstad. Hösten 2020 kommer ett 30-tal lägenheter att vara klara för inflyttnin­g.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden