Hallandsposten

Innovation­er som lyfter Halmstad

Halmstad: I helgen sprudlade kreativite­ten på Högskolan i Halmstad. Inom loppet av 48 timmar skulle 117 deltagare ta fram lösningar som skulle stärka kommunen under temat ”Det smarta Halmstad”.

- Jerry Carlsson

Halmstad: I helgen var temat ”Det smarta Halmstad” på Högskolan i Halmstad. Ett 20-tal grupper fick 48 timmar på sig att hitta lösningar som på olika sätt ska stärka kommunens attraktion­skraft.

Klockan är strax efter 10 på lördagsmor­gonen. Sebastian Larsson, student på dataingenj­örs programmet, sitter med pannan i djupa veck när han och hans kollegor i gruppen ska försöka lösa utmaningen hur kommunikat­ionen mellan Halmstads kommun och invånarna ska kunna förbättras.

– Vi körde igång i går kväll. Det är ett kul initiativ och det känns utveckland­e att få jobba ihop med människor från olika delar av samhället. Grupperna är ju blandade med alltifrån studenter och forskare till representa­nter från Halmstads kommun och vanliga invånare, säger Sebastian Larsson, som är övertygad att gruppens idéer kommer att leda fram till en konkret lösning.

– Vi har redan många bra idéer på lager och nu gäller det att välja ut de starkaste korten.

Till skillnad från Sebastian Larssons grupp, som valde att arbeta i föreläsnin­gssalen, hade Sara Nyland ers gruppvalt att stänga in sig i ett angränsand­e rum.

Till vardagsjob­bar Sara Nyland er som plan arkitektvi­d samhälls- byggnadsko­ntoret på Halmstads kommun.

– Det är första gången som jag deltar och jag måste säga att det är ett fantastisk­t trevligt evenemang. I dag deltar jag visserlige­n som privatpers­on

” Nu gäller det att välja ut de starkaste korten.

men jag kommer att ha stor nytta av de idéer som kommer fram här i dag även i min yrkesroll, säger Sara Nylander.

Helgen bjöd även på inspiratio­nsföreläsn­ingar.

Cyrus Daneshmir, grundare av it-företaget Entergate, berättade om sin entreprenö­rsresa.

– Jag gör vad jag kan för att inspirera andra att våga förverklig­a sina idéer. Innovation­sveckan ä ren fantastisk mötesplats som skapar möjlighete­r för såväl studenter som näringsliv, säger han.

Staffan En ting, innovation­srådgivare på Högskolan i Halmstad, var nöjd med uppslutnin­gen.

– Vi hade räknat med cirka 50 deltagare i hackathone­t, som problemlös­a reven te t kallas. Istället lyckades vi locka hit mer än dubbelt så många deltagare och det känns riktigt bra. Det behövs kreativa mötesplats­er i kommunen där man kan komma fram till lösningar som gynnar samhället på både kort och lång sikt, säger han.

Sebastian Larsson Hackathon-deltagare

 ??  ??
 ?? Bild: Jari Välitalo ?? Sebastian Larsson var en av deltagarna i årets hackathon.
Bild: Jari Välitalo Sebastian Larsson var en av deltagarna i årets hackathon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden