Hallandsposten

F–5-skola är för trång – elever måste flytta

Frösakull/gullbrands­torp: Skolan i Frösakull har blivit för trång. Därför måste mellanstad­ieelever flytta till Gullbrands­torp nästa höst. – Den del av skolans paviljong som nu används till kök och matsal ska göras om till två klassrum, säger Lovisa Aldrin

- Cecilia Welin cw@hallandspo­sten.se 010-471 51 66

Halmstad: Frösakulls­skolan är för trång. Lösningen blir att flytta in mellanstad­ieelever i paviljonge­r vid Gullbrands­torpsskola­n till nästa höst.

Som HP berättat har skolan i Gullbrands­torp länge varit trångbodd. I ett försök att lösa situatione­n har paviljonge­r satts upp.

Dessutom har beslut fattats om att eleverna i Frösakull, som i dagsläget går över till Gull brands torps skolan från och med årskurs 6, i stället ska vidare till den framtida Ranagårdss­kolan.

Problemet är att skolan inte kommer att stå klar förrän hösten 2023, två år senare än beräknat. Samtidigt har Frösakulls­skolan blivit för trång.

Lösningen på detta blir att redan nästa höst skicka skolans mellanstad­ieelever till Gull brands torps skolan. I nuläget är det oklart om förflyttni­ngen gäller både årskurs 4 och 5 eller endast en av årskursern­a.

– Vi bedömer att det är så här man kommer att behöva göra för att klara elevtrycke­t, säger Lovisa Aldrin.

D ende lav Gull brands torps skolans paviljong som idag är matsal och kök i väntan på att skolans nya tillagning­skök ska stå klar, ska byggas om till två klassrum med grupprum.

Hur kommer Gull brands torps skolan, som även den är trång, att klara av att ta emot ytterligar­e elever som ska vara med och dela på till exempel matsal och utemiljö?

– Rektorerna bedömer att det kommer att fungera. Under den tiden som Ranagård byggs behöver alla skolor i området hjälpas åt eftersom vi har en väldigt hög belastning i hela området. Det kommer att lätta väldigt snabbt så fort Ranagård byggts, säger Lovisa Aldrin.

Varför placeras inte paviljonge­r på Frösakulls­skolan i stället?

– En paviljong är inte som en husvagn, man kan inte bara flytta eller ställa den på en plats. Det måste bland annat till markarbete och vatten och avlopp. Det är ganska mycket arbete och här är allt redan klart.

I sitt beslut skriver barn- och ungdomsnäm­nden att en flytt anses vara positiv för eleverna pedagogisk­t sett eftersom de får tillgång till lokaler med specialutr­ustning i fler ämnen.

Redan i dag bussas eleverna i årskurs 4 och 5 till Gull brands torps skolanför slöjd och idrott flera gånger i veckan.

Åtgärden anses också skapa en bättre arbetsmilj­ö på Frösakulls­skolan.

 ?? Bild: Roger Larsson ?? Än så länge har Frösakulls­skolan elever från f–klass och upp till årskurs 5. nästa höst flyttar mellanstad­ieelever till gullbrands­torpsskola­n.
Bild: Roger Larsson Än så länge har Frösakulls­skolan elever från f–klass och upp till årskurs 5. nästa höst flyttar mellanstad­ieelever till gullbrands­torpsskola­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden