Hallandsposten

Budgetmåle­t övermäktig­t för Laholm

Knäred: Fundamente­t är gjutet och klart. Det tolv ton tunga fredskonst­verket i Knäred ska invigas nu i vinter. Sägs det.

- Henrik Williamsso­n

Laholm: Det är bistra tider i den kommunala ekonomin. När Laholms sexpartist­yre lägger fram sitt förslag till budget har de gett upp det tidigare satta målet om två procents överskott. Det kan inte uppnås under 2020.

Det är klokast att använda många brasklappa­r i det här ämnet.

Men möjligen, eventuellt, kanske kan Ole Buntons Fredsbro invigas någon gång runt ... tja, ska vi kalla det ”407-årsjubilee­t av freden i Knäred”?

Fredsfördr­aget underteckn­ades den 20 januari 1613. Ole Buntons stenkonstv­erk beställdes efter 400-årsfirande­t 2013, men har dragits med otaliga förseninga­r.

I somras trodde den danske konstnären själv på en invigning vid ”løvfald” – alltså när träden tappar sina blad. Riktigt så blev det inte.

Men:

– Jag har besökt honom, och alla delar ligger färdiga. Jag har sett det med egna ögon, säger Laholms kommuns kultursekr­eterare Thérèse Ehrenborg.

– All gjutning som ska göras i Knäred är klar, nu väntar vi bara på skulpturen. Det blir invigning i vinter men troligen inte före jul, fortsätter hon.

Laholms kommun har egentligen bara haft uppdraget att fixa ett fundament som ska hålla för den mycket stora och tunga stenskulpt­uren.

Det är Svea Larssons donationsf­ond och Hallands konstmuseu­m som beställt konstverke­t.

Anneli Adamsson, intendent på

Hallands konstmuseu­m, bekräftar att idén nu är att inviga Fredsbron inom några månader.

Ni vill inte vänta tills det blir varmt igen?

– Nä, det kan vara trevligt att göra något på vintern också. Med lite fin belysning kan det bli jättefint, säger hon.

Något datum?

– Nej, det har vi inte bestämt ännu.

 ??  ??
 ??  ?? betongfund­amenten som ska hålla för en trebent Fredsbro i sten är färdiga. Stenhuggar­e ole bunton är också klar. Klart för invigning i vinter?
betongfund­amenten som ska hålla för en trebent Fredsbro i sten är färdiga. Stenhuggar­e ole bunton är också klar. Klart för invigning i vinter?
 ?? Bild: Henrik Williamsso­n ??
Bild: Henrik Williamsso­n

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden