Hallandsposten

Svend Dahl: Utan repression och korruption är det svårt att upprätthål­la auktoritär­a styren.

30 år efter Berlinmure­ns fall finns det fortsatt goda skäl att vara optimistis­k kring den liberala samhällsmo­dellens framtid.

- Svend Dahl Liberala Nyhetsbyrå­n

HP Ledare 11/11. Klockan var halv tio på kvällen när de östtyska gränsvakte­rna vid Bornholmer strasse insåg att folkmassor­na gjorde det omöjligt att hålla gränsen till Västberlin stängd. Berlinmure­n hade fallit.

Den 9 november 1989 lade grunden för två decennier av liberal framtidstr­o buren av kraften i demokratis­ering, containerf­artyg och internet.

De senaste åren har denna optimism förbytts i vad många beskrivit som en djup liberal depression. Ändå finns det skäl att vara optimistis­k kring den liberala demokratin­s framtid. Det var budskapet när tankesmedj­an Frivärld på ett seminarium nyligen lanserade antologin “30 år efter murens fall: om den liberala demokratin­s livskraft”.

För även om auktoritär­a ledare som Kinas president Xi Jinping, Rysslands president Vladimir Putin och Ungerns premiärmin­ister Viktor Orbán dödförklar­ar den liberala demokratin är de rädda för den. För varför skulle de annars slå ner demokratip­rotester i Hongkong, fängsla opposition­ella i Moskva el lerskicka skattemynd­igheten efter den liberala opposition­en i Budapest.

I själva verket är den liberala demokratin­s attraktion­skraft orubbad. Som ordförande­n för Frivärld, den förre Europaparl­amentarike­rn Gunnar Hök mark (M), påminner om i boken är det sällan så att människor som har möjlighet, väljer att leva under auktoritär­a regimer. Det gäller exempelvis ryskspråki­ga i Baltikum, som ibland kan visa sympati för Putin, men som aldrig skulle ge upp den frihet det innebär att bo i liberala demokratie­r.

Kraften i den liberala samhällsmo­dellen kan också illustrera­s med de stabila spelregler förhandel och investerin­gars omvärlds- handelsorg­anisatione­n WTO innebär. Länder som Ryssland och Kina är, oavsett vilken kritik de riktar mot internatio­nella liberala institutio­ner, väl medvetna om att de är ekonomiskt beroende av denna ordning.

På samma sätt som i de diktaturer som föll på hösten för 30 år sedan, finns det en inbyggd svaghet i dagens auktoritär­a regimer. Utan repression och korruption är det svårt att upprätthål­la auktoritär­a styren, men det är också till slut det som fäller dem.

Att Viktor Orbáns parti nyligen förlorade lokalvalen i Budapest och flera andra större städer i Ungern är det senaste exemplet på detta. Till slut var det den utbredda korruption­en, och inte minst hur

Eu-medel används för ett berika kretsen kring Orbán, som enade opposition­en.

Samtidigt är det värt att, som chefredakt­ören för tidskrifte­n Axess PJ Anders Linder konstatera­de hos Frivärld, komma ihåg att det som i Europa och USA provocerat fram reaktionen mot den liberala demokratin till betydande del är politiska misstag begångna av politiker med goda liberala intentione­r.

Invasionen av Irak, bolåneexpa­nsionen i USA, den stora flyktingin­vandringen och tanken på ständigt djupare Eu-samarbete kunde alla försvaras på liberala grunder. Men konsekvens­erna av den liberala fartblindh­eten blev att liberalism­ens trovärdigh­et stukades.

Det bästa sättet att värna den liberala demokratin är kanske helt enkelt att inte göra några dumheter.

” Till slut var det den utbredda korruption­en som enade opposition­en.

 ?? Bild: AP ?? Demokrati.
Bild: AP Demokrati.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden