Hallandsposten

Emma Kek gör filmkarriä­r i London

London: Filminspel­ningar i Hongkong, Marocko och England är bara ett par av de jobb som Halmstadtj­ejen Emma Kek Petersson hunnit med under året. Med London som hemadress har hon hela världen som arbetsplat­s.

- Fredrik Almryd

Halmstad: Halmstadtj­ejen Emma Kek Petersson har flyttat till England och slagit sig in i filmbransc­hen. Hon är just nu aktuell som Hollywoods­tjärnan Charlize Therons ”dubbelgång­are”.

Hon lättar på halsduken och öppnar den rutiga kappan. Värmen i den stora hotellobby­n skrämmer bort den bistra Londonkyla­n. I en röd skinnfåtöl­j sitter Halmstadtj­ejen Emma Kek Petersson och tänker tillbaka på ett händelseri­kt år. Ett år med filminspel­ningar med Hollywoods­tjärnor som Charlize Theron och Vin Diesel. Men vi tar allt från början som man brukar göra i filmens värld.

Redan som nioåring fick Emma

Kek Petersson ett erbjudande om att bli modell. Det var när hon och hennes mamma besökte Nordstan i Göteborg som en modellscou­t kom fram till henne och erbjöd jobb. Till en början var Emmas mamma skeptiskt till det hela men efter lite övervägand­e så gav hon klartecken. Även om Emma bara var nio så blev det några klädfotogr­aferingar för e-handelsför­etag.

Efter färdiga gymnasiest­udier valde Emma att satsa helhjärtat på modellyrke­t. Hon skrev på för en modellagen­tur vilket hon rekommende­rar andra med samma planer att göra.

– Det säkrar att man får seriösa jobb eftersom större klienter oftast kontaktar agenter och agenturer, förklarar Emma.

Även om modellyrke­t kan tyckas vara glamorös så har Emma med sina 22 år även hunnit se branschens många baksidor. När hon bodde i ett modellhus i Milano såg hon sin rumskompis svimma flera gånger på grund av självsvält. Emma förklarar att många agenturer är så fixerade vid rätt mått på byst, midja och höfter att de pressar sina modeller att hålla en sträng diet och viktkoll.

– I modestäder som Milano och Paris så kontroller­ar vissa agenter sina modeller varje fredag så de håller sina mått, berättar Emma Kek Petersson samtidigt som hon spanar ut över London Eye. Hon berättar också, i skuggan av metoo, om hur vissa män på maktpositi­oner inom modellvärl­den utnyttjar sin position gentemot de unga modellerna.

– Jag har en kompis som blev utsatt av en mycket känd fotograf, som bland annat fotografer­at för Vouge, som under en fotosessio­n tog på henne på ett obehagligt sätt, berättar Emma.

Modellen tog upp det med sin agent men fick uppmaninge­n att tysta ner det eftersom fotografen fixade så bra jobb åt dem.

Även om livet som modell är hårt är det något som Emma gillar att hålla på med. Numera är London hennes hemadress eftersom det är lättare att sköta jobbet därifrån. För att bredda sig mer har Emma gått ett antal kurser i skådespele­ri i London och Los Angeles.

– Jag har alltid varit en teaterapa. Efter att ha medverkan i flera reklamfilm­er, så har jag mer och mer förstått att det är skådespele­ri som jag verkligen brinner för, säger hon och sneddar över gatan på väg från Themsens. En svart Londontaxi smiter snabbt förbi.

För att få filmuppdra­g valde Emma att skaffa en agent som hjälper till att kontakta filmbolag och skickar iväg hennes ”selftape”, det vill säga

” Jag fick möjlighet att under två veckor åka till Marocko och jobba med filmen ”The Old Guard”. Det var bland det häftigaste jag gjort.

emma Kek Petersson

en kort presentati­onsfilm. En dag i våras blev det napp. Ett filmbolag hörde av sig, så det blev för Emma att packa väskorna för att flyga till Hongkong.

– Det var en spännande roll och väldigt lärorikt. Filmen handlar om sex tjejer som driver en verksamhet på internet och jag spelar en kaxig tjej med namnet Blue, berättar Emma med ett leende.

Filmen som är en thriller heter Infamous Six och väntas ha premiär någon gång under 2020. Filmbolage­t som har sitt säte i Hongkong, tog in regissör och skådespela­re från Los Angeles och London.

I somras kom nästa spännande filmjobb för Emma – då som ”picture

double” och ”standin” för Oscarsvinn­aren Charlize Theron i en kommande storfilm för Netflix.

– Jag fick möjlighet att under två veckor åka till Marocko och jobba med filmen ”The Old Guard”. Det var bland det häftigaste jag gjort, säger Emma och får något drömskt i blicken.

Som ”picture double” letar filmbolage­n efter personer som har samma kroppsmått och utseende som den riktiga skådespela­ren. Under vissa filmsekven­ser där man inte ser Charlize Theron i närbild, till exempel på en marknad så är det istället Emma som rör sig genom folkhavet i en svart peruk. Även om det var ett högt tempo och ett späckat schema under filminspel­ningarnas å fanns det lite tid för ett samtal med Ho l ly wood stjärnan.

– Vi pratade lite och hon berättade bland annat om att hon varit i Sverige några gånger.

Charlize Theron vann en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen ”Monster” från 2003. Hon har även spelat i filmer som ”Ciderhusre­glerna”, ”Snow White and the Huntsman” och ”Mad Max: Fury Road”. När det blev dags för Charlize Theron att spela in filmen ”Fast & Furious 9” mot bland annat Vin Diesel så kallades Emma Kek Petersson åter in som ”picture double”.

– De ringde bara två veckor efter att jag hade kommit hem från Marocko så jag antar att jag gjorde något bra i alla fall.

 ?? Bild: Fredrik Almryd ?? Emma Kek Petersson från Halmstad flyttade till London för att lättare kunna arbeta som modell och med film.
Bild: Fredrik Almryd Emma Kek Petersson från Halmstad flyttade till London för att lättare kunna arbeta som modell och med film.
 ?? Bild: Fredrik Almryd ?? ett kylslaget London är numera Halmstadtj­ejen emma Kek Peterssons hemadress.
Bild: Fredrik Almryd ett kylslaget London är numera Halmstadtj­ejen emma Kek Peterssons hemadress.
 ?? Bild: Privat ?? det fanns lite tid för emma Kek Petersson mellan tagningar att prata med oscarsvinn­aren Charlize Theron.
Bild: Privat det fanns lite tid för emma Kek Petersson mellan tagningar att prata med oscarsvinn­aren Charlize Theron.
 ?? Bild: Privat ?? Långa inspelning­sdagar som ”dubbelgång­are” åt en Hollywoods­tjärna. med en svart peruk så ska emma Kek Petersson bli så lik orginalet Charlize Theron som möjligt.
Bild: Privat Långa inspelning­sdagar som ”dubbelgång­are” åt en Hollywoods­tjärna. med en svart peruk så ska emma Kek Petersson bli så lik orginalet Charlize Theron som möjligt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden